18.2. Julkilausuma – suomalaiset tietävät Euroopasta enemmän kuin uskovatkaan
ESN – Eurooppalaisen Suomen Nuoret ry kokee, että suomalaisten epäluottamus omiin tietoihinsa Euroopan unionin tulevasta perustuslaista on huolestuttavaa, mutta myös hämmentävää. ”Poliitikkojen ja tiedotusvälineiden on totisesti syytä arvioida kriittisesti EU-asioiden esittämistapaansa”, Eurooppalaisen Suomen Nuorten puheenjohtaja Lauri Tierala vaatii.
Euroopan komission tuoreen Eurobarometri-tutkimuksen mukaan vain 13 prosenttia suomalaisista katsoo olevansa hyvin informoituja Euroopan unionin perustuslakihankkeesta. Suomalaisia paremmin perillä katsoivat olevansa kaikkien muiden EU:n nykyisten ja vappuna liittyvien maiden kansalaiset.
Varsinaisiin kysymyksiin perustuslain sisällöstä suomalaiset kuitenkin osaavat vastata selvästi keskimääräisiä EU-kansalaisia paremmin. Suomalaiset nousivat 25 maan joukossa ykköspaikalle neljästä tietoa mittaavasta kysymyksestä kahdessa: perustuslaki ei tosiaankaan tuo mukanaan euroarmeijaa, eikä unionin presidenttiä aiota valita suorilla vaaleilla. ”Suomalaisten tietoisuus on luonnollisesti korkealla tasolla nimenomaan niissä kysymyksissä, joita Suomessa on pidetty esillä julkisuudessa”, huomauttaa Tierala.
”Hyminät suomalaisesta kansanluonteesta eivät enää riitä selittämään näin ristiriitaisia tuloksia. Omakuvamme Suomesta muiden pompottelemana puolieurooppalaisena reunavaltiona on kovin onneton. Sen korjaaminen on maamme jokaisen tiedotusvälineen ja poliittisen vaikuttajan tehtävä”, Tierala jyrähtää.
Tietämättömyyden tunne johtaa helposti koko integraation vieraana pitämiseen tai suoranaiseen vastustamiseen. Suomalaisista kyselyyn vastanneista 68% kannattaa perustuslain hyväksymistä, mutta luku on selvästi alle unionin keskitason.
ESN – Eurooppalaisen Suomen Nuoret ry on kaikille Eurooppa-asioista kiinnostuneille suomalaisnuorille avoin kansalaisliike. Järjestämme seminaareja ja yleisötapahtumia sekä tuotamme julkaisuja. Otamme myös kantaa Suomen Eurooppa-politiikkaan ja EU:n kehittämiseen, koska haluamme luoda Euroopalle itsemme näköiset kasvot. ESN on osa Eurooppalainen Suomi r.y:tä.
Tuore Eurobarometri
http://europa.eu.int/comm/public_opinion/flash/fl159_fut_const.pdf

0