Lehdistötiedote 19.3.2007 – Euroopan patsaiden suut suljettiin Valko-Venäjän diktatuuria vastaan
Eurooppanuoret ry, Pääkaupunkiseudun Eurooppanuoret ry sekä Eurooppanuoret Oulussa osallistuivat lähes kuudessakymmenessä Euroopan kaupungissa järjestettyyn mielenilmaukseen Valko-Venäjän diktatuuria vastaan.
Helsingissä suljettiin Aleksanteri II:n Suomi-Neidon, Kolmen Sepän sekä Vanhan ylioppilastalon Kalevala-hahmojen suut. Oulussa mielenilmaus järjestettiin samaan aikaan kulkueen muodossa Rotuaarilla. Tempaus oli jatkoa viime vuonna samana päivänä Valko-Venäjän vaalien aikaan järjestetylle tempaukselle, jonka aikana eurooppalaisten patsaiden suut suljettiin 23 kaupungissa ympäri mannerta protestina Valko-Venäjän presidentin Alexander Lukashenkan vilpillisille vaalimenettelyille.
– EU:n on aika käyttää ulkopoliittista painoarvoaan ja vaadittava demokratian, sananvapauden ja ihmisoikeuksien toteutumista kaikkialla Euroopassa. Valko-Venäjän presidentti Lukashenkan hallinto rajoittaa lehdistönvapautta, televisio on valtion hallussa eikä kansalaisilla ole käytännön mahdollisuuksia osallistua poliittiseen toimintaan, kertoo Eurooppanuoret ry:n puheenjohtaja Joonas Turunen järjestön tempaukseen osallistumisen motiiveista.
Valko-Venäjän vallankumouksen vastainen lainsäädäntö antaa mahdollisuuden vankilatuomioihin mm. mielenosoitusten taloudellisesta tukemisesta ja maan tilanteen virheellisestä kuvailemisesta ulkomaille.
– Kokoontumisvapautta ja mielenilmaisuja rajoitetaan tiukalla lupapolitiikalla. Rauhanomainen poliittinen toiminta on käymässä lähes mahdottomaksi, kun viranomaisten harjoittama uhkailu ja joukkopidätykset lisääntyvät, Joonas Turunen muistuttaa.
Muualla Euroopassa patsaiden suut suljettiin ainakin seuraavissa paikoissa. Ranska: Pariisi, Bordeaux, Nancy, Strasbourg, Lyon, Saksa: Berliini, Chemnitz, Freiburg, Jena Liettua: Vilna, Ruotsi: Tukholma, Lund, Göteborg, Malmö, Iso-Britannia: Edinburgh, Leeds, Nottingham, Belgia: Bryssel, Leuwen, Portugali: Lissabon, Porto, Matoshinos, Latvia: Riika, Romania: Bukarest, Slovenia: Ljubljana, Tanska: Kööpenhamina, Århus, Odense, Aalborg, Sveitsi: Bern, Suomi, Helsinki, Oulu, Alankomaat: Wageningen, Irlanti: Dublin, Montenegro: Podgoricam Kreikka: Komotini, Puola: Varsova, Wroclaw, Poznan, Gorzów, Gdańsk, Białystok, Krakow, Wielkoposki, Espanja: Madrid, Barcelona, Ukraina: Kiova, Lviv, Tsekki: Praha sekä lisäksi USA: Boston ja Kanada: Ottawa. Tempauksen takana oli eurooppalainen Young European Federalists –järjestö, (JEF-Europe) joka on Eurooppanuoret ry:n kattojärjestö. Kuvia tapahtumasta ympäri Eurooppaa löytyy sivulta www.jef-europe.net
Lisätietoja: Eurooppanuoret ry:
Puheenjohtaja Joonas Turunen 040 542 5935 joonas.turunen (at) eurooppanuoret.fi http://www.eurooppanuoret.fi
Pääsihteeri Elina Kiiski 050 374 2584 elina.kiiski(at)eurooppanuoret.fi
JEF-Europe: Varapuheenjohtaja Åsa Gunvén +351 96045 39 44 asa.gunven(at)jef-europe.net www.jef-europe.net

0