Eurooppanuoret ry:n järjestämän äänestyksen vuoden nuoresta eurooppalaisesta voitti tänä vuonna inarinsaameksi räppäävä Amoc. Räppääjää voittajaksi ehdottaneiden perusteluissa korostui Amocin kyky yhdistää eurooppalaisen alkuperäiskansan identiteettiä globaaliin populaarikulttuuriin.
– Tuntuu hienolta, enkä osannut tällaista odottaa. Haluaisin kiittää sekä järjestöä että minua äänestäneitä tästä yllättävästä kunniasta, Amoc kommentoi voittoaan.
Uhanalaista inarinsaamen kieltä puhuvia on jäljellä enää 300-400. Amoc on kuitenkin tarjonnut nuorille esikuvan rohkeasta oman kielen ja kulttuurin vaalimisesta positiivisella tavalla kansainvälisessä musiikkigenressä. Kilpailun tulos julkistettiin Eurooppa-päivänä 9.5 Esplanadin juhlalavalla.
Eurooppanuoret ry etsi kilpailullaan sellaista alle 35-vuotiasta nuorta, joka toimisi merkittävästi suvaitsevaisuutta ja kansainvälisyyttä edistävällä tavalla. Amocin valinnassa korostuu erityisesti ajatus moninaisesta mutta silti yhteisestä Euroopasta.
Kilpailuun sai kuka tahansa suomalainen esittää perusteluineen ehdokkaita kevään aikana. Aiempina vuosina Vuoden nuoreksi eurooppalaisiksi on valittu muun muassa Don Johnson Big Bandin laulaja ja ihmisoikeusaktivisti Tommy Lindgren sekä nyrkkeilijä Eva Wahlström.
Lisätietoja:
Pääsihteeri Elina Kiiski Puheenjohtaja Joonas Turunen
050 374 2584 040 542 5935
elina.kiiski (at) eurooppanuoret.fi joonas.turunen(at)eurooppanuoret.fi

0