Näin juhannuksen alla pysähdyin miettimään EU-maiden välillä vallitsevia hyvin erilaisia juoma- ja alkoholikulttuureita. Tulevana viikonloppuna ja pyhinä on alkoholimyynnin suurin sesonki joulun jälkeen. Vodkankin määritelmästäkin väännettiin juuri kättä europarlamentissa asti. Aiheesta on kuitenkin vaikea puhua tahi kirjoittaa saamatta moralisoivan ja paasaavan tiukkistätin leimaa otsaansa. Tämän riskin aion kuitenkin ottaa. En kuitenkaan väitä itse olevani mikään pyhimys alkoholin suhteen, ja absolutistiksi minusta ei olisi.

Suomalaisten juomatapoja leimaa humalahakuisuus, ja olemmekin irlantilaisten kanssa sitä toista, ei-niin-mairittelevaa ääripäätä EU-maiden joukossa. Suomessa joka kolmannen keski-ikäisen ja joka neljännen nuoren miehen kuoleman aiheuttaa alkoholi tavalla tai toisella. En väitä, etteikö muissa EU-maissa olisi alkoholin kanssa ongelmia, etelässäkin ne ovat näet lisääntyneet, mutta kummasti haitat ja ongelmakäyttö tuntuvat kasaantuvan itään ja pohjoiseen.

Suomessa juomattomuuttaan on seliteltävä, monessa Etelä-Euroopan maassa taasen humalatilaa. Siellä humaltumista ei sovi näyttää ja se on häpeällistä –känni on merkki taitamattomuudesta nauttia alkoholia. Suomalaisten juhlimiseen humala tuntuu kuuluvan erottamattomana osana, ja siihen on joskus myös sosiaalinen paine. Jos jollain on juhlissa selväpäisenä ratkiriemukasta, epäillään ensimmäisenä mielenterveydellisiä ongelmia. Kovin jätkä kuulostaa usein olevan se, joka pystyy vetämään eniten viinaa. Me Tampereen Eurooppanuorissa olemmekin muutamaan otteeseen järjestäneet kulttuuri-iltoja, voisiko niitä kutsua vaikka sitten ”viiniä ja patonkia” -illoiksi, joissa pääpaino ei ole juomien kittaamisella vaan jonkin maan ruokakulttuuriin tutustumisella ja seuralla. Viiniäkin on tarjolla, mutta lähinnä ruuan kanssa nautittavaksi ja maistiaisiksi.

Suomessa vallitsee Oy Alko Ab:n monopoli ja alkoholipolitiikkamme on muutenkin jokseenkin tiukkaa ja holhoavaa. Muissakin EU-maissa toki säännellään alkoholijuomien myyntiä, mutta ei tietääkseni samassa mittakaavassa kuin täällä. Hätäinen väkevien viinojen verotuksen alentamisratkaisu ei ole omiaan juurruttamaan ns. eurooppalaisia juomatapoja Suomeen. Missään muussa EU-maassa ei ole tehty tällaista ratkaisua, vaan verotuksella suositaan mietoja alkoholijuomia. Törmäsin kerran Alkon viinihyllyllä ranskalaiseen vaihtariin, joka tuli epäuskoisena kysymään minulta, voiko viinipullo todellakin maksaa sen, mitä hintalapussa ilmoitettiin. Myönteisen vastauksen saatuaan hän halusi tietää, mistä muualta viiniä voisi ostaa. Jouduin selittämään, ettei sitä muualta sen halvemmalla irtoaisi, kaupoissa kun ei viiniä saa myydä. Sain vastaukseksi tuohtunutta ranskankielistä kiroilua (luultavasti) systeemiämme kohtaan, vaikka alkeellisilla ranskantaidoillani en pysynyt puheen vauhdissa läheskään mukana.

Vaikka esimerkiksi Ranskassa 16-vuotias saa ostaa alkoholia, sosiaalinen kontrolli varmistaa sen, ettei kadulla kännissä hilluminen ole suotavaa. Alkoholijuomien verotus on aivan toista luokkaa kuin meillä ja viinakin halpaa, mutta ei sitä silti kaksin käsin kiskota. Monet eurooppalaiset kanssasisaremme ja –veljemme eivät voi ymmärtää suomalaisen juomakulttuurin erityispiirrettä ”pohjien ottoa”. Suomalainenhan on tukevassa humalatilassa jo baariin päästessään. Muutama vuosi takaperin menimme italialaisen kaveriporukkamme kanssa suomalaiseen yökerhoon. Pian italialaiset jo alkoivat tehdä lähtöä. He sanoivat pelkäävänsä siellä, koska asiakkaat olivat niin hirveässä humalassa. Että näin meillä.

Kieltolaki osoitti aikoinaan, että kielletyt asiat ne vasta suomalaisia kiehtovatkin. Toisaalta suomalaiset varmaan hukuttaisivat itsensä viinaan mikäli nykyisenlaista kontrollia ei olisi… Ilahtuneena olen pannut viime vuosina merkille sen, että nykynuorissa on yhä enemmän humalajuomisesta kieltäytyviä kuin omina teinivuosinani. Juopottelevien tyttöjen alalajiin pissiksiin on yhä nolompaa kuulua. Ja hyvä niin.

Oikein hauskaa keskikesän juhlaa ja yötöntä yötä kaikille! Pitäkää huoli itsestänne ja kaveristanne 🙂

Kirjoittaja on Eurooppanuoret ry:n hallituksen jäsen.

KUVA JA KOMMENTIT

0