”EU, nyt se on tuhoamassa nuorten metsästysharrastuksen”, tykitti nuoren naisen ääni Pohjanmaan lakeuksilla kiitävässä junassa. Euroopan parlamentti sekä neuvosto siis harkitsevat rajoittavansa direktiivillä alle 18-vuotiaiden ampuma-aseiden hankinta- ja hallussapito-oikeutta. Tämän myötä suomalaiset ministerit maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (ELDR/kesk.) ja sisäministeri Anne Holmlund (EPP/kok.) heltyivät kirjoittamaan korpien alaikäisten pyssypoikien ja -tyttöjen puolesta oikein liikuttavan vetoomuksen itse puheenjohtajamaa Portugalille. Jälleen siis näyttää siltä, että isopaha EU päättää ja pieni Suomi anoo myötätuntoa omille oikuilleen.

Todellisuudessa asia kuuluu Euroopan unionin neuvostossa Oikeus- ja sisäasioiden neuvoston piiriin. Juurikin sen saman, jossa Euroopan unionin neuvoston jäsen sisäministeri Holmlund on itse neuvottelemassa asiasta päätöstä. Juurikin sen saman jonka päätösvallan piiriin kuuluvia asioita on Suomen Brysselin pysyväedustusto valmistellut. Neuvoston jäsen Holmlund on siis ollut asian kanssa hereillä ja on neuvottelee päätöstä äänestäjiensä kannalta toivottavaan tulokseen muiden jäsenvaltioiden kollegojensa kanssa. Käytännössä neuvoston jäsen Holmlund ei siis vain tyydy vetoamaan, vaan myös aktiivisesti vastustaa direktiiviesityksen muotoilua ja asettaa oman arvovaltansa peliin sitä muuttaakseen.

Neuvotteluissa argumentit eivät ilmeisesti ole ihan osuneet maaliinsa, joten Suomen lisäksi ehdotusta vastustavat vain Hollanti, Liettua ja Puola. Näin ollen asia on toki neuvoston jäsenen kannalta paljon mukavampi hoitaa siten, että kasvoton EU:n tekee päätöksiä ilman, että suomalaiset olisivat siihen voineet vaikuttaa. Jälleen siis Suomalainen ministeri, tällä kertaa Holmlund, ensin anelee vallattomasti asian tiimoilta, ja on itse hetken päästä tähtilipun takana päättämässä asiasta Euroopan unionin neuvostossa.

Kaiken lisäksi neuvosto ei edes päätä asiasta yksin, vaan yhteispäätösmenettelyllä Euroopan parlamentin kanssa. Mielenkiintoista kyllä Euroopan parlamentin Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta olisi sallinut lausunnossaan itsenäisen metsästämisen alle 18-vuotiaalle, jos hänellä olisi ollut metsästyksen ja urheiluammunnan harjoittamista koskeva erityinen lupa. Eikä valiokunnan suomalaisjäsen Henrik Lax (ELDR/rkp.) edes ollut kyseisessä kokouksessa läsnä.

Parlamentin lopullisen direktiivimietinnön laatinut Sisämarkkina- ja kuluttajasuoja-asioiden valiokunta oli kuitenkin muotoilunsa takana yksimielisesti: ”[Aseiden hallussapito on sallittua henkilöille,] jotka ovat täyttäneet 18 vuotta, paitsi metsästyksen ja urheiluammunnan harjoittamisen osalta, edellyttäen että alle 18-vuotiaat harjoittavat ammuntaa sellaisen aikuisen valvonnan ja ohjauksen alaisina, jolla on voimassa oleva aseenkantolupa, tai valtuutetuissa harjoituskeskuksissa;” Kaikkien parlamentin Eurooppa-puolueiden edustajat siis kannattivat lopullista direktiiviesitystä, mukaan lukien Holmlundin puoluetoveri, valiokunnan varapuheenjohtaja, Alexander Stubb (EPP/kok.) sekä valiokunnan jäsen Lasse Lehtinen (PES/sd.).

Myös koko parlamentin käsittelyssä on siis odotettavissa tähtilipun takana Eurooppa-puolueidensa kantoja piilottelevien suomalaispopulistien irtiottoja puolueryhmiensä virallisista kannoista. Onneksi suurimmalle osalle suomalaisista ei taida olla hirveä vaikeaa ymmärtää, että kenties ei ole niin hyvä ajatus antaa alle 18-vuotiaiden pomppia metsissä ilman täysi-ikäisen valvontaa tappavien aseiden kanssa.

Kirjoittaja on Eurooppanuoret ry:n varapuheenjohtaja.

KUVA JA KOMMENTIT

0