Astrid Thors Eurooppanuorten 10-vuotisseminaarissa:”Euroopalla moraalista uskottavuutta maailmanpolitiikan johtoon”

Eurooppanuoret ry juhlisti 10-vuotista taivaltaan järjestämällä avoimen juhlaseminaarin teemalla ”Nuoret Euroopan muutoksessa” Helsingissä Vanhalla ylioppilastalolla 10.11.

– Maailmanpoliittiset muutokset kuten kilpailu luonnonvaroista, energiakysymykset sekä turvallisuushaasteet yhdistävät Euroopan maita entisestään. Yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistuessa Euroopalla on myös moraalista uskottavuutta toimia maailmapolitiikan johtajana. EU:n ulkopoliittisen painoarvon kasvattaminen on pienten jäsenmaiden kuten Suomen etu, Eurooppaministeri Astrid Thors korosti puheenvuorossaan.

Seminaarissa puhunut laajentumiskomissaari Olli Rehn ihmetteli Suomessa käytyä keskustelua 141-tuen linkittämisestä Lissabonin sopimuksen ratifiointiin. Rehnin mukaan Suomen erityistuki joutuisi kovempaan käsittelyyn muiden jäsenmaiden kuin komission käsittelyssä. Myös Rehn peräänkuulutti EU:lle vahvempaa maailmanpoliittista roolia:

– Lissabonin sopimus tehostaisi EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. EU tarvitsee entistä yhtenäisemmän äänen ulkosuhteissa ja erityisesti Kosovon asema tulee olemaan tärkeä testi EU:n yhteiselle ulkopolitiikalle. EU on sitoutunut osana Kosovon asemaa pohtivaa troikkaa kysymyksen pikaiseen ratkaisuun. Venäjän vain soisi näyttävän, että se on sitoutunut neuvotteluratkaisun löytämiseen. Ei riitä, että uhkailee yksipuolisella vetolla YK:n turvallisuusneuvostossa, Rehn totesi.

Eurooppanuorten puheenjohtaja Joonas Turunen painotti puheenvuorossaan, että Lissabonin sopimus on kompromissin kompromissi, ja perussopimusmuutoksia on jatkettava europarlamenttivaalien jälkeen.

– Euroopan unionin perussopimuksia on muutettava ainakin EU:n rahoituksen, päätöksenteko¬järjestelmän sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan osalta. Myös Euroopan parlamentti on heinäkuussa ilmoittanut ehdottavansa korjauksia perussopimuksiin heti 2009 europarlamenttivaalien jälkeen. Muutoksissa hallitustenvälisyys on kuitenkin tullut tiensä päähän, jolloin tulevaisuudessa EU:n perussopimuksia tulisi muuttaa demokraattisesti ja avoimesti joko konventissa tai Euroopan parlamentin esityksestä, Turunen totesi.

Eurooppanuoret ry (ent. Eurooppalaisen Suomen Nuoret ry) syntyi aikanaan EU-kansanäänestyksen puolesta kampanjoineen liikkeen jälkimainingeissa. Eurooppanuoret ry tarjoaa foorumin nuorten EU-keskustelulle, kouluttaa, osallistuu kansainvälisiin seminaareihin ja tapahtumiin sekä tuo päättäjiä ja nuoria yhteen käymään keskustelua EU:sta. Eurooppanuoret on osa Euroopan-laajuista Young European Federalists –järjestöä, jolla on yli 30 000 jäsentä 30 Euroopan maassa.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Joonas Turunen, 0405425935, joonas.turunen@eurooppanuoret.fi
Pääsihteeri Elina Kiiski, 0503742584, elina.kiiski@eurooppanuoret.fi

0