Yhdeksän uutta jäsenmaata liittyi 21.12.2007 Schengenin sopimusalueeseen. Vihdoin pääsemme liikkumaan niidenkin rajojen yli ilman rajamuodollisuuksia. Rajanylitykset ostosreissujen, työn, opiskelun tai ystävyyssuhteiden takia ovat olleet varsinkin monelle rajaseudulla asuvalle arkipäivää jo ennen Schengen-aikaa. Nyt siitä tulee yksinkertaisempaa.

Suomessa uutisointi näyttäää keskittyneen tähän positiiviseen puoleen. Saksassa on ilmaistu pelkoja rikollistenkin lisääntyvästä liikkumisesta. Eräässä osavaltiossa viranomaiset ovat julkaisseet rauhoittavan tiedonannon, jossa kuitenkin kehotettiin ihmisiä pitämään ovet ja ikkunat lukossa.

Rikollisten haaviin saamiseen lienee nykyisin kehittyneempiäkin keinoja kuin passintarkastukset, jotka taitavat olla aika helppo nakki ammattilaisille. Eurooppalainen poliisiyhteistyö mahdollistaa sen, että esimerkiksi varastettu auto voidaan jäljittää tehokkaasti ja lyhyellä varoitusajalla ympäri Eurooppaa.

Juuri uusien maiden liityttyä EU:hun suunnittelimme automatkaa uusien itäeurooppalaisten jäsenmaiden halki. Suunnitelma kariutui, kun matkakumppanini olisi pitänyt hakea viisumi joka ikiseen näistä jäsenmaista. Itse olisin EU-kansalaisena päässyt ilman viisumeita. Kumppanini kieltäytyi jo periaatteen vuoksi viisumirumbasta kymmenen maan kanssa. Tajusin tuolloin, miten iso etu on EU-kansalaisuudesta. Voitaisiin keskustella, onko viisumien vaatiminen pelkästään

kansalaisuuden perusteella nykyään enää ajanmukaista. Vanhassa EU-maassa vakituisesti asuvan ei-EU-kansalaisen maahanpääsyä tuskin tarvitsisi rajoittaa ainakaan samoista syistä kuin EU:n ulkopuolella asuvan. Se on kuitenkin ko. maiden asia. Onneksi kuitenkin Schengen-alueella myös EU:ssa asuva – kuten myös Schengenin alueelle viisumin saanut – kolmannen maan kansalainen saa liikkua vapaasti Schengen-maissa.

Ehkäpä tulevana vuonna toteutamme tuon automatkan!

Hyvää uutta vuotta kaikille!

Kirjoittaja on Tampereen Eurooppanuoret ry:n puheenjohtaja ja Eurooppanuoret ry:n hallituksen jäsen.

KUVA JA KOMMENTIT

0