Nuoret ympäri Eurooppaa osoittavat tänään mieltään Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteen puolesta. Mielenilmauksella halutaan kiinnittää EU:n huomio Euroopan viimeisen diktatuurin tilanteeseen.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka on rajoittanut sananvapautta sekä poliittista toimintaa kovin ottein ja vuoden 2006 presidentinvaaleissa opposition toimintaa rajoitettiin mm. pidättämällä opposition presidenttiehdokkaita. Valko-Venäjä on ainoa Euroopan maa, jota ei ole hyväksytty Euroopan neuvoston jäseneksi.

Tänään eduskunnassa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen varapuheenjohtaja Kimmo Kiljunen painotti, että Valko-Venäjää ei saa eristää, vaan kansainvälisen yhteisön on tuettava aktiivisesti ihmisoikeuksien toteutumista. Kiljunen totesi, että EU:n ei tule hyväksyä sitä, että yhdessäkään Euroopan maassa hylätään demokratia tai ihmisoikeudet yhteiskunnalliseen vakauteen vedoten.

Eurooppanuorten puheenjohtaja Joonas Turunen arvioi, että Valko-Venäjän tilanne ei tule muuttumaan ilman EU:n aktiivista toimintaa asiassa. Turusen mukaan Suomen tulisi nostaa Valko-Venäjän tilanne yhdeksi Suomen ETYJ-puheenjohtajuuskauden prioriteeteista. Asia tulisi nostaa esille myös EU:n päätöksenteossa.

Tänä iltana yli 70 eurooppalaisessa kaupungissa järjestetään mielenilmauksia, joissa patsaiden suita suljetaan symbolina Valko-Venäjän sananvapaustilanteelle. Vuosi sitten 60 kaupungissa järjestetty mielenilmaus herätti paljon keskustelua myös Valko-Venäjällä. Helsingissä klo 22 jälkeen sulkeutuvat Aleksanteri toisen patsaan Suomi-neidon sekä Kolmen sepän patsaan suut. Kuvat mielenilmauksesta löytyvät huomisen aikana osoitteesta www.jef.eu.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Joonas Turunen, joonas.turunen(at)eurooppanuoret.fi, 0405425935
Pääsihteeri Elina Kiiski, elina.kiiski(at)eurooppanuoret.fi,
0503742584

0