Vuoden alusta polkaistiin käyntiin Eurooppanuoret ry:n uusi toimintaklubi EURGUEST, jonka puitteissa päätimme nostaa ympäristökissan pöydälle. Tarkoituksenamme on järjestää vierailuja ajankohtaisiin ympäristöpoliittisiin kysymyksiin liittyen. Mitä tapahtuu ilmastonmuutoksen torjumisen osalta sen lisäksi, että toistetaan ”ilmastonmuutos on pysäytettävä”- mantraa ja maalaillaan toinen toistaan pelottavampia tulevaisuudenkuvia? Menevistä otsikoista ei ole pulaa, mutta todellinen valmisteluun, päätöksentekoon ja toimeenpanoon liittyvä informaatio uhkaa jäädä vähäiseksi.
Ensimmäinen vierailu ympäristöministeriöön ja toinen työ- ja elinkeinoministeriöön osoittivat, että tämänkaltaiselle toiminnalle on kysyntää. Halukkaita on ollut enemmän kuin paikkoja, mutta jatkoa on luvassa. Tämän vuoden aikana järjestämme vielä halukkaille lisää mahdollisuuksia lisätä tietämystään ilmasto- ja energiakysymyksiin liittyen.
Kun aurinkoisten kesäpäivien jälkeen palaamme asiaan syyskaudella, eletään ympäristöpolitiikan saralla mielenkiintoista aikaa. Kioton pöytäkirjan ensimmäisen velvoitekauden päättyminen vuonna 2012 tarkoittaa lukemattomia kädenvääntöjä ja valmistelutunteja, jotta kattava maailmanlaajuinen sopimus saataisiin aikaiseksi. On aika tehdä päätöksiä koskien tulevia ilmastotoimia. EU:n tavoitteet käynnistää neuvottelut laaja-alaisesta ja kattavasta ilmastosopimuksesta toteutuivat Balilla järjestetyssä YK:n ilmastosopimuksen 13. osapuolikonferenssissa viime joulukuussa ja nyt on edessä haastavat neuvottelukierrokset, jotta tuloksia saadaan aikaan.
Euroopan unionilla on loistava tilaisuus ottaa itselleen suunnannäyttäjän rooli prosessissa, jossa toivon mukaan saadaan aikaan kattava sopimus, jossa mukana ovat myös Yhdysvallat, Intia ja Kiina.
Aurinkoisia kesäpäiviä,
Pauliina Tynkkynen
EURGUEST
Eurooppanuorten hallituksen jäsen

0