Eurooppanuoret ja poliittiset nuorisojärjestöt Sosialidemokraattiset Nuoret, Svensk Ungdom, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto sekä Vasemmistonuoret vaativat kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä koko Euroopan unionin alueelle sukupuolineutraalia avioliittolakia ja adoptio-oikeutta samaa sukupuolta oleville pareille. . Eurooppanuorten ja poliittisten mielestä kaikilla unionin alueella olevilla tulee olla samanlaiset oikeudet ja velvollisuudet myös perhe-elämään riippumatta heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuolen ilmaisustaan.

Tällä hetkellä Euroopan unionin sisällä jäsenmaat eivät tunnusta toisessa jäsenmaassa solmittuja samaa sukupuolta olevien avioliittoja, rekisteröityjä parisuhteita tai adoptioita. Järjestöjen mielestä on omituista, että Latvian perustuslaki kieltää samaa sukupuolta olevien parien juridisen aseman ja Alankomaissa samaa sukupuolta oleva pariskunta voi mennä naimisiin ja adoptoida lapsen.

– Yhdenvertainen Euroopan unioni ei aseta kansalaisiaan eri luokkiin heidän seksuaalisen suuntauksensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi. Moninainen Euroopan unioni tarvitsee vahvempaa juridista suojaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille sekä toisaalta muutoksia eurooppalaisten asenteissa, Eurooppanuorten puheenjohtaja Joonas Turunen painottaa.

Suomen kokemukset viisi vuotta voimassa olleesta parisuhdelaista ovat olleet rohkaisevia, sillä laki on parantanut ihmisten yhdenvertaisuutta ja muuttanut ilmapiiriä suvaitsevaisemmaksi Järjestöt uskovatkin, että yhdenvertaisempi lainsäädäntö koko Euroopassa olisi omiaan vahvistamaan myönteisempää suhtautumista moninaisuutta kohtaan.

Järjestöt kehottavatkin kaikkia suomalaisia europarlamentin jäseniä työskentelemään moniarvoisemman ja yhdenvertaisemman Euroopan eteen.

Lisätietoja:

Eurooppanuoret Joonas Turunen,
joonas.turunen(at)eurooppanuoret.fi 040 542 5935

Sosialidemokraattiset Nuoret Heta Välimäki,
heta.valimaki(at)demarinuoret.fi 050 344 9743

Svensk Ungdom Oscar Ohlis,
oscar.ohlis(at)su.fi 050 345 8973

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Heikki Korpela,
puheenjohtaja(at)vino.fi 040 848 6022

Vasemmistonuoret Jussi Saramo,
jussi(at)vasemmistonuoret.fi 041 503 4000

0