Lentokone nousi aurinkoisena torstai-päivänä Helsinki-Vantaan lentokentältä kohti Brysseliä. Eurooppanuoret yhdessä EYP Finlandin kanssa lähtivät neljäksi päiväksi Brysseliin MEP Piia-Noora Kaupin vieraaksi.

Itse edustin matkalla Pääkaupunkiseudun Eurooppanuorten hallitusta. Matkan aikana oli tarkoitus tutustua muun muassa Euroopan parlamenttiin ja komissioon sekä Alueiden komiteaan, joka myöhemmin osoittautui erittäin hyödylliseksi vierailuksi.

Ensikertalaisena Brysselin matkaajana olin innostunut ja hieman jännittynytkin samaan aikaan. Eniten odotin perjantain Euroopan parlamentin vierailua. Pitkä haaveeni oli vihdoin toteutunut ja voin sanoa, ettei paikka pettänyt odotuksiani. Ensin olimme puolentoista tunnin luennolla, jonka jälkeen saimme mennä katsomaan täysistuntosalia. Voin vain kuvitella, millainen tunnelma salissa on, kun kaikki mepit ovat paikalla.

Euroopan komissiossa saimme kuulla hyvin mielenkiintoisen ja niin sanotulle tavalliselle EU-kansalaiselle silmiä avaavan luennon. Ei ole aina niin tärkeää tietää, miten päätöksenteko etenee, vaan tietää, mihin asioihin voi itse vaikuttaa vetoamalla meppeihin. Mepit edustavat parlamentissa kansaa, joten he kuuntelevat tavallisia ihmisiä ja vievät meille tärkeitä asioita eteenpäin.

Alueiden komitean vierailu osoittautui tärkeimmäksi vierailuksi koko matkan aikana. Täytyy myöntää, että vaikka pidän itseäni jonkinmoisena EU-fanaatikkona ja tiesin Alueiden komitean olemassaolosta, en tiennyt sen toiminnasta juuri mitään. Alueiden komiteassa ainoana suomalaisena virkamiehenä työskentelevä Elina Kaartinen kertoi meille paljon hyödyllistä tietoa komiteasta. Ehkä jopa niinkin paljon, ettei kaikki tieto voinut millään jäädä muistiin. Olin kuitenkin vaikuttunut. Myöhemmin kotona luin komiteasta lisää netissä ja uskon, että kaikkien suomalaisten pitäisi tehdä samoin. Alueiden komiteasta on kerrottu kouluissa ja mediassa aivan liian vähän.

Perjantain aikana kävimme myös the European Renewable Energy Councilissa, joka sijaitsee sataprosenttisesti uusiutuvan energian avulla ylläpidetyssä talossa, sekä lauantaina JEF-Europen toimistolla. Perjantai-illalla oli vielä yksi kohokohta illallinen Piia-Noora Kaupin kanssa Euroopan parlamentissa. Saimme hyvän mahdollisuuden keskustella yhden Suomen mahtavimman mepin kanssa.

EU-aiheisten vierailujen lisäksi matkaan kuului tutustumista muihin matkalla mukana olleisiin sekä hauskaa ja rentoa illanviettoa. Lauantaina oli myös aikaa kierrellä ympäri kaupunkia ja käydä vaikkapa ostoksilla. Matkalla vanha kipinä opiskella ranskaa syttyi taas. Sunnuntai-aamuna lentokone lähti takaisin kohti Helsinkiä. Täytyy varata pian uusi matka Brysseliin ehkäpä parlamentin täysistunnon aikaan.

Kirjoittaja on Pääkaupunkiseudun Eurooppanuoret ry:n hallituksen jäsen, joka osallistui Eurooppanuoret ry:n ja EYP Finland ry:n tutustumismatkalle Brysseliin 5.−8.6.2008.

KUVA

0