EU:n kiertävä puheenjohtajuus siirtyy vuoden vaihteessa Tsekille. Ranskan puheenjohtajakausi päättyi joulukuun huippukokouksessa fanfaareihin, kun Eurooppa-neuvosto hyväksyi niin EU:n ilmasto- ja energiapaketin kuin suunnitelmat Lissabonin sopimuksen voimaansaattamiseksi. Maailman taloustilanne vaikutti olennaisesti molempiin kysymyksiin: talouskriisi helpotti Irlannin hallituksen tehtävää tarjoilla kansalle (uudelleen) lisää turvaa EU:lta taloustilanteen heikkenemiseltä kun taas energia- ja ilmastopaketin kärki tylsytettiin työllisyysvaikutusten pelossa.

Tulevan kevään EU-puheenjohtajuuskautta leimaavat Euroopan parlamentin vaalit. Kesäkuun vaalien ansiosta EU tulee olemaan mediahuomion kohteena, toisaalta taas lainsäädäntötyö unionissa tyssää kun euroedustajat suuntaavat vaalikentille.

Tsekin puheenjohtajakaudesta tekee mielenkiintoiseksi sen poliittisen johdon EU-kriittinen linja. Tsekki on Irlannin ohella ainoa EU-maa, joka ei ole ratifioinut Lissabonin sopimusta. Tuleekin olemaan mielenkiintoista, miten nämä EU-kriittiset asenteet näkyvät mediassa tai ministerineuvoston kokouksissa, jos mitenkään.

Mitä mieltä sinä olet? Keskustelu on vapaa!

Kirjoittaja on Eurooppanuoret ry:n puheenjohtaja.

KOMMENTIT

0