Vuoden ensimmäiset viikot ovat merkinneet Euroopan Unionille ulkopoliittisia haasteita. Taas kerran tilanne Lähi-Idässä kärjistyi Israelin käynnistäessä maahyökkäyksen Gazassa. Yhdysvaltojen yrittäessä pelastautua talouskriisin tukalasta tilanteesta ja samalla ollessa keskellä vallanvaihtoa Lähi-Idälle ei tällä kertaa ole annettu rapakon takaa yhtä paljon huomiota kun ”tavallisesti”, on ollut EU:n aika tehdä aloitteita väkivallan keskeyttämiseksi.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ei jäänyt lepäämään Ranskan luovutettua vuodenvaihteessa EU:n Puheenjohtajuuden Tsekille, vaan aloitti työskentelemään Egyptin presidentin Hosni Mubarakin kanssa saadakseen aikaan sekä tulitauon Gazaan, että neuvotteluja Israelilaisten ja Palestinalaisten välillä. Edellisen puheenjohtajamaan presidentin tehdessä työtä konfliktin ratkaisemiseksi, uuden puheenjohtajan Tsekin hallituksen tiedottaja arvioi että Israelin maahyökkäyksen olevan enemmän puolustusta kuin hyökkäystä. Jälkeenpäin tämä lausunto vedettiin takaisin ja Tsekin ulkoministeri Schwarzenberg ilmoitti että lausunto oli tiedottajan henkilökohtainen virhe. On ymmärettävää että tälläisiä virheitä sattuu, Tsekki oli juuri ottanut suuren tehtävänsä vastaan, kyseinen tiedottaja ei varmaan ollut valmistautunut siihen että ensimmäiseksi tiedottettavien asioiden joukkoon nousisi tämänlaatuinen kysymys. Virhe tai ei, ajattelemattomat lausunnot kuten kyseessä oleva jotka otetaan myöhemmin takaisin eivät ainakaan lisää EU:n uskottavuutta.

Tulevana vuotena tulemme luultavasti näkemään Lissabonin sopimuksen astuvan voimaan. Vuoden ensimmäisten viikkojen tapahtumat Gazassa ja Euroopan Unionin toiminta näiden yhteydessä on antanut hyvän esimerkin mitä Lissabonin sopimuksen ratifioinnilla olisi annettavaa EU:n ulkopoliitikalle. Tiedoitusvälineistä seurattuna EU:n vastaus Israelin maahyökkäykseen Gazassa on ollut hieman sekava ja ei kovin yhtenäinen. Tuntuu siltä että juuri tälläisissä tilaisuuksissa olisi hyödyllistä että EU:lla olisi vahva ja yhtenäinen ulkopoliitiinen edustus joka voisi työskennellä tehokkaasti, asiantuntevasti ja yhtenäisesti ilman että aikaa menisi hukkaan liian nopeasti lohkaistujen lausuntojen selittelemiseen.

Kirjoittaja on Eurooppanuoret ry:n hallituksen jäsen.

KUVA

0