Euroopan Parlamentin tiedotustoimisto tarjosi hienon mahdollisuuden päästä keskustelemaan ja jakamaan näkemyksiä muiden lähialueen maiden nuorten kanssa Narvaan. Foorumi itsessään kesti yhden päivän, minkä lisäksi torstai ja lauantai oli varattu matkustamiseen. Tapasimme 12 hengen suomalaisdelegaation Helsingin Länsisatamassa torstai-iltapäivänä, josta kahden tunnin kuluttua olimme Tallinnassa. Suomalaiset osallistujat tulivat eri puolilta maata ja useista eri järjestöistä kuten Eurooppanuorista, Suomen Nuorisovaltuustojen Liitosta ja Suomen Lukiolaisten Liitosta, kun taas esimerkiksi ruotsalaiset osallistujat oli valittu hakemusten perusteella vain yhdestä koulusta. Matka jatkui bussilla Narvaan, Venäjän rajalle. Ensimmäisenä iltana nautimme illallista linnassa, tutustuimme toisiimme ja katselimme kansantanssijoiden esitystä.

Perjantaina päästiin itse asiaan Tarton yliopiston Narva Collegessa, jossa keskustelun avaajina toimivat virolainen Ott Lumi ja brittiläinen Jon Worth. Tämän jälkeen seurasimme paneelikeskustelua, johon osaa ottivat mm. Anton Abele, Ruotsin kaikkien aikojen nuorin kansanedustaja (synt. 1992!) ja tanskalainen Emilie Turunen, Euroopan parlamentin nuorin jäsen. Facebook oli keskusteluissa vahvasti puheenaiheena ja se koettiinkin tärkeäksi keinoksi aktivoida ja yhdistää ihmisiä, vaikkakin aktiivisuus sosiaalisessa mediassa kohtaa haasteensa, kun energia ja osallistuminen tulisi siirtää onlinesta offlineen.

Päivän toisessa osassa jakauduimme kahteen työryhmään, toinen käsitellen nuorten osallistumista ja toinen sosiaalista mediaa. Itse olin osallisuutta käsittelevässä ryhmässä ja havainnollistavat alustukset olivat mielenkiintoisia diagrammeineen, joissa verrattiin eri maiden nuorten äänestysaktiivisuutta. Keskustelimme nuorten äänestysaktiivisuuden kasvattamisen keinoista ja sähköinen äänestäminen, äänestysikärajan laskeminen, sekä äitien aktivointi olivat vahvasti mukana keskusteluissa. Noin 30 hengen ryhmä osoittautui kuitenkin liian isoksi aivoriiheksi ja lisäksi ainoastaan tunti keskenäiseen, tavoitteelliseen keskusteluun oli liian vähän aikaa. Facebook- työryhmän toiminta taas hankaloitui ryhmän tv-showjuontaja-vetäjän takia.

Virallisen osuuden jälkeen lähdimme kahdella bussilla kiertämään Narvaa ja kävimme aivan EU:n rajalla, näimme komean tehtaan, ruotsalaisen leijonan, linnoituksia, kirkkoja ja rapistuneen kaupungintalon. Narvassa yhdistyy hienosti historia ja nykyajan keskustelun aiheet EU:n laajenemisesta, vapaasta liikkuvuudesta ja rajojen turvaamisesta. Pitkät rekkajonot ja öljyä kuljettavat junat muistuttivat riippuvaisuudestamme Venäjään. EU-aiheiselle foorumille paikka olikin loistava. Samalla oli mielenkiintoista tutustua Tallinnan ulkopuoliseen Viroon ja huomata sen rapistuneisuus, mutta samalla innokas uudistusmielisyys, joka näkyy esimerkiksi sähköisen äänestyksen käyttämisessä valtiollisissa vaaleissa.

Kaikkiaan foorumin henki oli hyvä ja jäljelle jäi vielä paljon potentiaalia seuraavaa vuotta varten ja ehkä jotain suurempaakin projektia. Itse olen ollut jo pitkään kiinnostunut Eurooppanuorista ja foorumi entisestään vahvisti kiinnostustani, mutta saa nähdä missä oleskelen – ja toivottavasti opiskelen – syksyllä ja löytyykö maasta aktiivista järjestöä.

Kirjoittaja on Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton aktiivijäsen, joka osallistui Suomen edustajana Nordic-Baltic Youth Forumiin 19.-21.5.2011 Narvassa.

0