Hyvät Eurooppanuoret,

viime perjantaina sanoinkuvaamaton terroriteko iski Norjaan. Äärioikeistolaista ideologiaa edistänyt mies surmasi ainakin 76 ihmistä ja moni on vielä vakavasti haavoittuneena. Maailma on ollut syvästi järkyttynyt tapahtumista ja syystä: hirvittävä väkivalta yhteiskunnan viattomimpia – nuoria – kohtaan on käsittämätöntä ja anteeksiantamatonta.

Teon taustalla voimme nähdä myös syvempiä kehityskulkuja. Viime vuosien aikana monikulttuurisuuteen, avoimuuteen ja solidaarisuuteen vihamielisesti suhtautuvat voimat ovat alkaneet toimia yhä avoimemmin ja äänekkäämmin. Eikä aina ole kysymys edes niin avoimesti näkyvästä asiasta, vihapuhe ja rasismi ovat arkipäiväistyneet selvästi myös Suomessa.

Oslossa ja Utoyan saarella tapahtunut veriteko on myös koskettanut rakkaita ystäviämme Norjassa. Raskain mielin on kerrottava, että kaksi JEF Norjan aktiivista jäsentä kuoli saaren ampumisessa ja lisäksi yksi on sairaalassa saatuaan vakavia ampumavammoja. Eurooppanuorten syvimmät osanotot kuuluvat näiden aktiivisten, rauhaa rakastaneiden eurooppalaisten omaisille, ystäville ja tutuille. Heidän elämänsä päättyi liian nopeasti.

Olin Eurooppanuorten puheenjohtajana mukana järjestämässä sunnuntaina hiljaista hetkeä Norjan suurlähetystöllä Helsingissä. Ele oli pieni, mutta 300 paikalle saapunutta ja 18 000 Facebookissa tukensa ilmaissutta kertovat osaltaan siitä surusta, jota me tunnemme.

Tänään unikeon päivänä Eurooppanuoret on perinteisesti jakanut Eurooppa-herätyksen taholle, joka mielestämme kaipaa herätystä eurooppapoliittisista unistaan. Tänään me emme jaa herätyksiä vaan muistamme ja kunnioitamme niitä, jotka antoivat henkensä tai haavoittuivat avoimuutta tukahduttamaan pyrkineen väkivallan edessä.

”Jos yksi ihminen voi osoittaa näin paljon vihaa, niin ajatelkaa, kuinka paljon rakkautta me kaikki yhdessä voimme osoittaa.”

Olkoon tämä herätys meille kaikille.

Matti Niemi
puheenjohtaja
Eurooppanuoret ry.

0