Pääkaupunkiseudun Eurooppanuoret vierailivat kesäkuussa Kroatian suurlähetystössä Helsingin Katajanokalla. Vierailun ajankohtana Kroatian EU-jäsenyysneuvotteluprosessi lähestyi päätöstään. Kroatiasta on tulossa Euroopan unionin 28. jäsenvaltio vuonna 2013. Jäsenyysneuvottelut saatiin päätökseen kesäkuun lopussa ja varsinainen liittymissopimus allekirjoitettaneen joulukuussa.

Kroatian Suomen suurlähettiläs Damir Kušen vastaanotti penulaiset, jonka jälkeen lähetystösihteeri Maša Popović piti yleisluonteisen ja vapaamuotoisen esityksen Kroatiasta, ulottuen politiikasta paikalliseen taiteeseen ja musiikkiin. Tunnelma oli kesäisen rento ja osallistujat kyselivät vapaasti muun muassa EU-jäsenyysneuvottelujen tilasta, naisten asemasta ja Kroatian halukkuudesta liittyä kriisin partaalla olevaan euroon.

EU-jäsenyyden toteutuminen on yksi Kroatian ulkopolitiikan keskeisiä prioriteetteja. Kroatia haki jäsenyyttä vuonna 2003 ja sai ehdokasmaa-aseman vuonna 2004. Liittymisprosessi pitkittyi poliittisten kriteerien takia. Popovićin mukaan korruptio- ja oikeudellisista kysymyksistä oltiin erityisen tarkkoja, koska edelliset uudet EU-jäsenmaat, vuonna 2007 liittyneet Bulgaria ja Romania, eivät onnistuneet täyttämään EU:n vaatimuksia näillä osa-alueilla. Yhteistyöllä Jugoslavia-tuomioistuimen (ICTY) kanssa oli keskeinen rooli Kroatian jäsenyysneuvotteluissa. EU kritisoi varsinkin maan vähäisiä yrityksiä saada kiinni etsintäkuulutettu kenraali Ante Gotovina. Gotovina tuomittiin sotarikoksista huhtikuussa 2011.

Kroatian EU-jäsenyydelle annettiin vihreä valo kesäkuussa ja jäsenyyden odotetaan toteutuvan vuonna 2013. Ennen tätä Kroatiassa pidetään kuitenkin vielä kansanäänestys jäsenyydestä. Jäsenyyden kansallinen kannatus vierailun aikana oli neljänkymmenenkuuden prosentin tienoilla, läpimenoon tarvitaan viisikymmentä prosenttia. Myös 27 EU:n jäsenmaan on ratifioitava sopimus ennen Kroatian liittymistä. Maša Popović sanoi Kroatian hallituksen kokevan EU-jäsenyyden ainoana mahdollisuutena kehityksen jatkumiselle. Euroon liittyminen ei taas tällä hetkellä ole ajankohtaista Kroatialle ja kysymystä käsitellään vasta sen ollessa ajankohtainen.

Jäsenyysprosessissa seuraavat askeleet ovat Kroatian sisäisen kampanjan tehostaminen ja kansalaisten vakuuttaminen unioniin liittymisen eduista, ulkoisen kampanjan lisäksi, jossa kannustetaan jäsenmaita nopeuttamaan kansallisten parlamenttien ratifiointiprosesseja. Kroatian parlamentissa on puolueiden kesken poliittinen konsensus EU-jäsenyyden tukemisesta, joka helpottaa prosessia. EU:n tämänhetkisen kriisin myllerryksestä huolimatta, Kroatia liittynee unioniin vuonna 2013.

Kirjoittaja on Pääkaupunkiseudun Eurooppanuoret ry:n hallituksen jäsen.

0