TIEDOTE 15.3.2012 – JULKAISUVAPAA HETI:

55-VUOTIASTA ROOMAN SOPIMUSTA JUHLITAAN HUOMENNA 16.3 EUROOPPANUORTEN, ERKKI LIIKASEN JA ANNELI JÄÄTTEENMÄEN JOHDOLLA

EUROOPPANUORET: ROOMAN SOPIMUS 55 VUOTTA -JUHLASEMINAARI PERJANTAINA 16.3.2012

– JUHLASEMINAARIN PUHUJINA EUROOPPASALILLA PÄÄJOHTAJA ERKKI LIIKANEN, MEP ANNELI JÄÄTTEENMÄKI, PROFESSORI MARTTI HÄIKIÖ, PROFESSORI LAURA KOLBE, EUROOPAN KOMISSION EDUSTUSTON PÄÄLLIKKÖ EIKKA KOSONEN SEKÄ EUROOPPANUORET RY:N PUHEENJOHTAJA SAMPO LINDGREN

——————-

ROOMAN SOPIMUS 55 VUOTTA

– AVOIN JUHLASEMINAARI

Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki – perjantaina 16.3.2012

Järjestäjä Eurooppanuoret ry

OHJELMA

13.00 Eurooppasali aukeaa

13.30 Tervetulosanat, Eurooppanuorten puheenjohtaja Sampo Lindgren

13.35 Juhlaseminaarin avauspuheenvuoro, Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Eikka Kosonen
– puheenvuoro ”Euroopan komissio ja Suomi länsi-integraation alusta tähän päivään”

14.00 Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen
– puheenvuoro ”Euroopan integraation historiaa ja nykypäivää”

14.45 MEP Anneli Jäätteenmäki
– ”Euroopan parlamentin rooli Euroopan integraatiossa ennen ja nyt”

15.20 Kahvi- ja ”Rooman sopimus 55 vuotta”-täytekakkutarjoilu

16.00 Professori, VTT Martti Häikiö
– puheenvuoro ”Pienet valtiot, valtioliitot ja suurvallat Euroopan historiassa”

16.45 Euroopan historian professori, FT Laura Kolbe
– puheenvuoro ”Rooman sopimus, eurooppalainen integraatio ja identiteetti”

17.30 Juhlaseminaarin päätössanat, Eurooppanuoret ry:n puheenjohtaja Sampo Lindgren

Maaliskuun lopulla 2012 on kulunut 55 vuotta siitä kun kuusi perustajamaata allekirjoittivat Euroopan talousyhteisön, josta myöhemmin tuli Euroopan unioni, perustamisasiakirjan.

Eurooppanuoret järjestää Rooman sopimuksen 55-vuotisjuhlan kunniaksi huomenna perjantaina 16.3 avoimen Juhlaseminaarin Eurooppasalissa, joka on Euroopan parlamentin ja komission tila Helsingissä. Eurooppasali ja Euroopan komission Suomen-edustusto sijaitsee Voimatalossa Kampissa: Malminkatu 16, Helsinki.

Juhlaseminaarin puhujat ovat yhteiskunnan ja akateemisen maailman terävintä kärkeä. Tilaisuuden avauspuheenvuoron pitää Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Eikka Kosonen. Juhlapuhujina ovat Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, professori, VTT Martti Häikiö, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki sekä Euroopan historian professori, FT Laura Kolbe. Juhlaseminaarin puhujat käsittelevät alustuksissaan Euroopan integraation historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta.

Tapahtuma on ikärajaton, maksuton ja kaikille kiinnostuneille avoin. Erityisen lämpimästi tervetulleita ovat Eurooppanuorten ja Eurooppalaisen Suomen jäsenet, nuoret ja opiskelijat, yhteiskunnalliset vaikuttajat, tiedotusvälineiden edustajat sekä kaikki Eurooppa-asioista kiinnostuneet! Tilaisuudessa on kahvi- ja virvoketarjoilua sekä “Rooman sopimus 55 vuotta” -nimikkotäytekakkutarjoilu!

Tarjoilujen vuoksi ilmoittautuminen etukäteen on toivottavaa.

Ilmoittautua voi ja lisätietoja voi kysyä: pääsihteeri Antti Ahonen, sp. toimisto@eurooppanuoret.fi, p. 0445359400.

Tapahtuma Facebookissa: http://www.facebook.com/events/185998168168969/

Taustatietoa Rooman sopimuksesta:

Rooman sopimus loi EEC:n eli Euroopan talousyhteisön josta myöhemmin syntyi Euroopan unioni.
Rooman sopimus oli jatkumoa samojen kuuden alkuperäisen allekirjoittajamaan – Benelux-maiden, Ranskan, Saksan Liittotasavallan ja Italian – vuonna 1951 allekirjoittamalle Pariisin sopimukselle, jolla luotiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisö. Tästä yhteistyöstä saadut kokemukset olivat kannustavia ja rohkaisivat rakentamaan vielä pidemmälle menevämpää eurooppalaista yhteistyötä.
Sopimuksesta oli käyty pitkiä neuvotteluja Val Duchessen linnassa Brysselissä. Sen keskeisin sisältö oli Euroopan talousyhteisön (engl. European Economic Community EEC, ransk. Communauté économique européenne CEE) perustaminen. Sopimus astui voimaan 1. tammikuuta 1958.

Taustatietoa Eurooppanuorista:

Eurooppanuoret ry on vuonna 1997 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorten kansalaisjärjestö, johon voivat liittyä kaikki 15-35-vuotiaat. Järjestön toiminnan tavoitteena on lisätä nuorten tietoisuutta Euroopan yhdentymisestä ja sen vaikutuksista sekä toimia keskustelufoorumina ja vaikuttamiskanavana Eurooppa-asioista kiinnostuneille nuorille. Näitä tarkoituksia varten yhdistys järjestää tapahtumia ja kampanjoita, harjoittaa julkaisutoimintaa sekä osallistuu eurooppalaisen kattojärjestönsä Young European Federalistsin toimintaan. Eurooppanuoret on kansalaisjärjestö Eurooppalainen Suomi ry:n nuorisojärjestö. Eurooppanuorten puheenjohtajana toimii vuonna 2012 valt. yo Sampo Lindgren.

0