”EU ja kunnat” aiheena Viiniä&Patonkia -illassa

Jyväskylän Eurooppanuoret järjesti perinteisen Viiniä&Patonkia -illan torstaina 15.3. Aiheeksi valikoitui erittäin mielenkiintoinen ja ajankohtainen “ EU ja kunnat” ja paikalle oli saatu puhujaksi Keski-Suomen liitosta aluekehityksen ohjelmapäällikkö Pirjo Peräaho, jolla on kokemusta EU-asioista eri tehtävistä jo viidentoista vuoden ajalta.

Illan aikana kuulimme siitä, mikä on EU-rahoituksen asema Keski-Suomessa. Keski-Suomeen EU:lta tulee rahaa yhteensä noin 30 miljoonaa euroa vuodessa. Keski-Suomen liitto vastaa EU-ohjelmien valmistelusta ja osin myös toteutumisesta alueella ja sen rahoitus tulee kuntien kautta. Maakuntaliitot pystyvät vaikuttamaan siihen, mihin rahat käytetään, sillä ne kertovat kansallisella tasolla, mihin niiden mielestä pitäisi käyttää EU:lta tulevaa rahoitusta. Myös Brysseliin asti pidetään yhteyttä niin kansallisella tasolla kuin muiden maakuntienkin kanssa, vaikkei Keski-Suomen liitolla siellä omaa toimistoa olekaan. Rahoituksen lisäksi EU:n lainsäädäntö vaikuttaa kuntien arkeen.

Peräahon mukaan EU:n kautta ollaan opittu paremmin huomioimaan alueiden ja kuntien erilaisia olosuhteita. EU:n tulon jälkeen maakunnat ja eri alueet ovat myös oppineet tekemään paremmin yhteistyötä. Keskinäistä kilpailua alueiden välillä toki kuitenkin yhä esiintyy. EU on tuonut mukanaan lisäksi projektitoiminnan, jolla on ikävä leima, mutta jonka tarkoituksena on tietyssä määräajassa saada aikaan selkeitä kehitysaskelia. Haasteena on nykyinen taloudellinen tilanne, sillä kunnilta on vaikea saada rahaa uusiin hankkeisiin, koska tavallisen arjenkin pyörittäminen on vaikeaa. Projektien toteutumisen seuraaminen on ongelmallista vähäisten resurssien takia. Työttömyys on Keski-Suomessa ehkä kuitenkin suurin ongelma ja yritystoiminnan kehittäminen onkin nykyisin Keski-Suomen liiton tärkein painopiste.

Yleisö osallistui ilahduttavan aktiivisesti iltaan ja kysyi monta hyvää kysymystä. Aihe tuntui kiinnostavan paikallaolijoita ja vilkasta keskustelua saatiin aikaiseksi.

Elisa Kemppainen

JEN:in sihteeri 2012

0