Hämeen Eurooppanuorten Blogi –

Presidentinvaaleista pohjaa Tähdellistä -kampanjaan

Presidentinvaalit on käyty ja tulos on kaikkien tiedossa ja voittaja on astumassa virkaansa. Haluan kuitenkin palauttaa vielä mieliimme mitä kaikkea vaalit toivat maassamme esille suhteessa EU:hun.

Suurimpana kysymyksenä oli ymmärrettävästi suhtautuminen Euroopan Unionin toimivuuteen, niin velkakriisissä kuin yleisemmälläkin tasolla. Kuvaavaa oli kuinka Ylen suuressa vaalikeskustelussa ehdokkaat laitettiin ohjelman aikana toisiaan vasten. Toiselle puolelle EU -myönteisimmät, toiselle puolelle kriittisimmät. Ensimmäinen kierros päättyi, jos jakolinjaa suhtautumisessa EU:hun käytetään kriteerinä tulos on tämän EU -jakolinjan mukaan seuraavanlainen:

EU -myönteiset

Sauli Niinistö – 37.0 %
Pekka Haavisto – 18.8 %
Paavo Lipponen – 6.7 %

Yhteensä: 62,7 %

EU -kriittiset

Paavo Väyrynen – 17,5 %
Timo Soini – 9,4 %

Yhteensä: 26,9 %

Myönnettäköön että muita ehdokkaita, Paavo Arhinmäkeä (5,5%), Eeva Biaudetia (2,7%) ja Sari Essayahaa (2,5 %) en uskalla kummallekaan puolelle laittamaan, näin ollen
EU -välimaasto-osasto sai yhteensä 10,7 % äänistä.

Toisella kierroksella ymmärrettävästi EU -kysymykset laimentuivat. Keskustelu EU -asioista kuulosti Niinistön ja Haaviston välillä lähinnä ideariiheltä jossa katsottiin kummalta tulee paremmat ja realistisimmat ideat EU -asioiden läpiviemiseen. Itselleni tuli mieleen Eurooppalaisen Suomen ja Eurooppanuorten Tähdellistä kampanja – EU on hyvä, mutta miten se pidetään hyvänä?

Haaviston ja Niinistön edustaman myönteisemmän linjan lisäksi meidän tulee kuunnella myös Soinin ja Väyrysen edustamien ääntä. Kuten kampanjamme sanookin, EU on, koska sitä tarvitaan. Lähdetään jälleen tästä peruskysymyksestä liikkeelle, tarvitaanko? Jopa Soini on myöntänyt EU:n olevan hieno rauhan hanke jos ei muuta. Seuraavaksi tuleekin meidän Eurooppanuorina herättää (nuorissa) kysymys mihin kaikkeen sitä tarvitaan.

Antti Kökkö
Hämeen Eurooppanuorten puheenjohtaja
antti.kokko83@gmail.com

0