Ensimmäisen kauden hallituslainen sai ensikosketuksen JEF:in järjestämään seminaariin Saksan pääkaupungissa Berliinissä. Keväinen ja aurinkoinen Berliini oli mitä energisin ja innostavin paikka järjestää JEF-seminaari koskien Euroopan tulevaisuutta. Seminaarin ajankohta oli to-su 15.–18.3.2012. Ensimmäisestä päivästä lähtien ilmapiiri oli sopivan rento ja mukaansatempaava. Oli helppoa tutustua uusiin ihmisiin ympäri Eurooppaa. Meitä osallistujia Berliiniin oli saapunut Saksasta, Ranskasta, Italiasta, Kroatiasta, Serbiasta, Kosovosta, Norjasta, Kreikasta, Belgiasta, Hollannista, Ukrainasta ja Suomesta. Ensimmäisestä illasta lähtien kurotimme katseemme kohti Euroopan arvoituksellista tulevaisuutta. Otimme spontaanisti kantaa erilaisiin utopistisiin Euroopan tulevaisuutta koskeviin suuntaviivoihin: ”Onko Euroopalla oma jalkapallojoukkue vuonna 2050? Onko Venäjä EU:n jäsen vuonna 2050? Missä sijaitsee maailman napa vuonna 2050?” Kaikki pääsivät myös kokeilemaan omia ennustajantaitojaan, kun EU:n tulevaisuutta ennustettiin tinoja valamalla.

Seminaarin jatkuessa jakauduimme seitsemän eri teeman mukaan World Café-metodia hyödyntäviin ryhmiin.  Itse olin mukana ryhmissä, joista toinen käsitteli EU:n laajentumista ja toinen EU:n julkisia suhteita ja tiedotusvälineiden roolia EU:ssa. Laajentumisen kontekstissa pohdimme erityisesti Turkin mahdollista EU-jäsenyyttä sekä EU:n laajentumista idässä. Vaikka teemana oli koko ajan Euroopan tulevaisuus, erityisesti laajentumista koskevassa keskustelussa vedettiin väistämättä johtopäätöksiä menneisyydestä, EU:n integraation historiasta. Kolmantena päivänä olin osana ”julkisten suhteiden” -ryhmää, kun pohdimme ”Eurotopia” otsikon alla ongelmia, utopioita ja ratkaisumalleja oman teemamme alla. Pohdimme erityisesti eri kielten asemaa EU:ssa ja englannin kielen kykyä toimia yhtenä virallisena asiointikielenä EU-alueella. Halusimme löytää ryhmässämme keinoja parantaa ihmisten EU-tietämystä, tehdä EU:sta helposti lähestyttävämmän yhteisen eurooppalaisen median avulla ja lisätä halua uutisoida myös EU:n voitoista. Yhdeksi isoksi kysymykseksi nousi painetun median ja sosiaalisen median vastakkainasettelu.

Berliinin seminaari oli antoisa kokemus. Minulle jäi käteen paljon uusia ystäviä eri puolilta Eurooppaa, uusia näkökulmia omaan ajatteluuni ja uutta tietoa. Sain myös virkistäviä vinkkejä seminaarin tai vastaavan tapahtuman järjestämiseen, joita voin varmasti hyödyntää täällä Suomessakin. Kaikin puolin koko seminaari oli hyvin organisoitu majoituksista ja ruokailuista iltaohjelmaan.  Lähden mielelläni kohti uusia kiinnostavia seminaareja!

0