”Onkos täällä EU:n hautajaiset menossa?” kysyi aamupäivän ensimmäinen ständiämme lähestynyt ohikulkija Isossa Myyssä, joensuulaisessa kauppakeskuksessa.”Pikemminkin päinvastoin”, vastasimme. ”Nyt juhlitaan kaikkea sitä hyvää, mitä EU on saanut aikaan.”

Me Joensuun Eurooppanuoret järjestimme Eurooppa-päivän yhteistyössä Eurooppalaisen Joensuun, Eurooppa-tiedotuksen ja EURES:in kanssa. Joensuun Eurooppanuoret osallistuivat Eurooppalaisen Suomen Tähdellistä-kampanjaan, ja muut jakoivat sinisiä EU-ilmapalloja sekä infopaketteja EU:sta. Oheismateriaaleilla olikin yllättävän kova kysyntä, ja jo neljän aikaan kaikki ilmapallot oli viety.

Sen sijaan vaikeampaa oli houkutella vaatimattomia pohjoiskarjalaisia valokuvaan. Lähes jokainen ohikulkeva ulkomaalainen vaihto-opiskelija oli kyllä innolla mukana kampanjassa.

Tähdellistä-kampanja vaikutti aluksi vaikealta toteuttaa, mutta hyvin se onnistui. Ja se oli sitä paitsi paljon hauskempaa kuin pelkkä materiaalin jako. Loppujen lopuksi saimmekin houkuteltua ihan mukavan määrän ihmisiä kuvaan liitutaulun ja tähtityynyn kanssa. Näin tavalliset kaduntallaajat saatiin miettimään EU:ta ja sen hyviä ja huonoja puolia ihan konkreettisesti. Lisäksi saimme medianäkyvyyttä mm. sanomalehti Karjalaisessa, ja noin ylipäänsä meininki oli hyvä. Eurooppa-päivä 2012 oli siis oikein onnistunut!

Jaana Kotiranta

Joensuun Eurooppanuoret ry:n Eurooppa-päivävastaava

0