Mikä saa suomalaiset puhaltamaan yhteen hiileen vaikeina aikoina? Tieto siitä, että vain niin toimimalla saavutetaan paras mahdollinen tulos. Sama logiikka toimii myös laajemmallakin tasolla. Eurooppaa auttavat parhaiten eurooppalaiset itse. Olisi hyvin vahingollista jos yhdentyvästä Euroopasta tulisi eriytyvä Eurooppa. On otettava huomioon, että Eurooppalaista menestystarinaa ei olisi syntynyt jos Euroopan unionin synnyttäjillä olisi ollut mielessään ainoastaan lyhytnäköisen hyödyn saaminen.

Eurooppalaisten on pidettävä yhtä. Emme saavuta mitään sillä, että tässä vaiheessa kuvittelisimme, että maanosamme yksittäiset valtiot voisivat pärjätä yksin – edes eurooppalaiset suuret maat. Lyhytnäköistä politiikkaa on kartettava ja on uskallettava tunnustaa, että kriisitilanne vaatii poikkeuksellisia ratkaisuja. On oltava luja luottamus siihen, että Eurooppa nousee tästä – vahvempana ja yhteenhitsautuneempana kuin koskaan.

Potilaan vaivat on diagnosoitu. Nyt tarvitaan kauaskantoisia ratkaisuja, jotka raivaavat tietä yhteiselle hyvälle. Tämän päivän ongelmat ovat ylikansallisia – tarvitaan siis valtion rajat ylittäviä ratkaisuja.

Euroopan unioni ei ole täydellinen. Silti se on tähdellinen.

Sami Kiiski

Puheenjohtaja

Joensuun Eurooppanuoret ry

-julkaistu Karjalaisessa 6.6.2012-

0