Tänään tiistaina 5.6.2012 venäläinen korkea-arvoinen sotilashenkilö, kenraali Nikolai Makarov puhui maanpuolustuskurssitilaisuudessa Helsingin yliopistossa. Kenraali Makarovin puheenvuoron mielestä Suomen Nato-jäsenyys olisi uhka Venäjälle. Makarovin jyrkkäsävyisen puheen mukaan Suomen osallistuminen Naton sotaharjoituksiin todistaa sen, että Suomi on vähitellen liittymässä Naton piiriin. Tämä voi Makarovin mukaan aiheuttaa sotilaallisen vaaran Venäjän turvallisuudelle. Makarov toivoi, että Suomi lisäisi mieluummin yhteistyötä Venäjän kanssa. Makarov kritisoi myös Suomen puolustusvoimien harjoituksia Venäjän rajan läheisyydessä. Makarovin mukaan Suomi ei harjoittele Venäjän rajan tuntumassa ainoastaan puolustamista.

Makarovin puheenvuoro heijastaa varmuudella korkeinta venäläistä näkemystä, eli ohjeet tulevat Kremlistä, se on selvää. On turhaa provokaatiota, suorastaan surkuhupaisaa että Suomi tai mikään eurooppalainen maa olisi uhka Venäjän turvallisuudelle.

Korkean venäläisen sotilashenkilön tämän päiväinen puheenvuoro tekee entistäkin selvemmäksi sen, missä Suomen puolustusyhteistyön suunnan kuuluisi olla. Läntiset demokratiat, jotka jakavat eurooppalaiset arvot ja eurooppalaisen käsityksen ihmisoikeuksista, sananvapaudesta ja demokratiasta, ovat Suomen oikea viiteryhmä.

Rauha ja luottamukselliset suhteet ovat tärkeitä. Suomen on tärkeä rakentaa eurooppalaiset arvot jakavien maiden, kuten EU-maiden sekä kaikkien Pohjoismaiden kanssa yhä tiiviimpää puolustusyhteistyötä. Lännen demokratioiden on yhteisesti käytävä keskustelua ja vuoropuhelua Venäjän, IVY-maiden sekä muiden Euroopan lähialueiden maiden kanssa. Avoimin kortein ja rauhaa rakentaen.

Riku Sutinen

Hämeen Eurooppanuorten hallituksen jäsen 2012 ja Hämeen Eurooppanuorten puheenjohtaja 2010-2011, Eurooppanuorten hallituksen jäsen 2012

0