Talvinen lumimyrsky syleilee Helsinkiä ympäri Suomea Helsinkiin saapuneiden Eurooppanuorten sekä Eurooppalaisen Suomen jäsenten iloksi. Yhteinen aluetapaaminen alkaa arvolleen sopivasti Suomen poliittisesta sydämestä, eduskuntatalosta.

Kun koko ryhmä on selvinnyt turvatarkastuksesta hyväksytysti, pyörähdämme oppaan johdolla pikakierroksen ympäri rakennusta. Lyhyeltä kierrokselta tarttuu myös uutta tietoa mukaan: vuonna 1931 valmistunut eduskuntatalo on Suomen vanhin ilman koneellista apua rakennettu rakennus. Tällä hetkellä talosta löytyy muun muassa oma veikkaus-piste talossa työskenteleville!

Kierros päättyy kokoomuksen ryhmähuoneeseen, jossa meitä jo odotteleekin suomalaisen politiikan grand old man, Pertti Salolainen. Muisteltuaan ensin Euroopan unionin jäsenneuvotteluja ja Paavo Väyrystä Salolainen siirtyy itse päivän aiheeseen. Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja valaisee meitä Euroopan turvallisuuspolitiikan tilasta, joka on vähintäänkin haasteellinen johtuen muun muassa Yhdysvaltojen intressien siirtymisestä Euroopasta Aasiaan. Innokasta luontokuvauksen harrastaja lahjoittaa meillä lopuksi seinäkalenterit, joiden kuvat hän on itse kuvannut. Komia on kalenteri!

Salolaisen jälkeen estradille saapuvat Eurooppatiedotuksen edustajat, jotka kertovat tiedotuksen kuvioiden muuttumisesta toimintojen siirryttyä fyysisesti Helsinkiin. Siitä huolimatta koko Suomi pyritään pitämään tietoisena EU:n asioista. Viimeisenä äänessä on suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri, joka tuo tullessaan uunituoreita kuulumisia käynnissä olevista EU:n budjettineuvotteluista. – Näitä ei sitten vielä tviitata tai laiteta facebookiin, Kumpula-Natri painottaa. Alustuksessaan hän avaa hieman unionin talouspolitiikan koukeroita, mutta sen verran hankalia asioita ne ovat, että tätä kirjoittaessa olen jo unohtanut sen kaiken.

Vierailun päätyttyä jätämme eduskuntatalon taaksemme ja suuntaamme Pasilaan Allianssi-talolle. Matka taittuu maalaisittain ratikalla, paikallisesti sporalla.

Allianssi-talolla kuulemme Euroooppanuorten sekä Eurooppalaisen Suomen aluejärjestöjen kuulumisia ja suunnitelmia vuodelle 2013. Tiivistetysti nuorilla riittää intoa, toimintaa ja aktiivisia jäseniä, mutta aikuisjärjestön puolella tilanne on huolestuttava: ruuhkavuosien keskellä aktiivista porukkaa ei meinaa millään riittää. Nuorten toivotaankin lämmittävän suhdetta alueen aikuisjärjestöön ja ottavan sen mukaan yhteistoimintaan. Ilta jatkuu vapaan keskustelun ja saunan merkeissä. Juna keskustaan saattaa toiset jatkamaan iltaa Helsingin yöhön ja toiset puolestaan Nukkumatin maille.

Lauantaiaamuna lähestulkoon koko kööri valuu aamusta Kalasatamaan Eurooppalaisen Suomen ja Eurooppanuorten toimistolle. Aamupalan jälkeen päivän ohjelmassa on perehtyminen EU:n teemavuoteen, jonka teemana on kansalaisuus. Se juhlistaa Maastrichtin sopimuksen voimaan astumisen 20-vuotisjuhlavuotta. Ryhmissä pohdimme, mitä on aktiivinen kansalaisuus, ja etenkin aktiivinen EU-kansalaisuus. Mitä yksilö voisi tehdä ollakseen aktiivinen? Sen jälkeen pohdimme SWOT-analyysin avulla aluejärjestöjen vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia. Antoisa analyysi antaa varmasti jokaiselle aluejärjestölle mietittävää ja kehitettävää tällekin vuodelle.

Tässä kohtaa allekirjoittanut joutuu valitettavasti poistumaan paikalta kohti uusia seikkailuja. Eurooppanuoret valitsi myöhemmin alueiden komitean järjestäytymiskokouksessa puheenjohtajaksi Tino Aallon Turun Eurooppanuorista. Onnittelut!

Ensimmäistä kertaa aluetapaamisessa läsnä olleena voin hyvällä mielellä sanoa, että tapaaminen antoi jälleen uutta puhtia toimintaan. Muiden aluejärjestöjen edustajien tapaaminen ja ajatusten vaihtaminen antoi hyviä ideoita omankin aluejärjestön toimintaan.

Seuraavaa kokousta innolla odottaen,

Tommi Eskola

Tampereen Eurooppanuoret

0