Hanna Harrison 8.2.2013

Olin viikko sitten Brysselissä European Youth Forumin järjestämillä koulutuspäivillä, jonne oli kokoontunut nuorisojärjestöaktiiveja eri Euroopan maista pohtimaan tulevia Euroopan parlamenttivaaleja. Pyrkimyksenä oli kehittää keinoja nuorison äänestysaktiivisuuden nostamiseksi, sillä viime vaaleissa vain 29 prosenttia eurooppalaisista, 18-24 vuotiaista nuorista äänesti vaaleissa (http://www.europarl.europa.eu/pdf/eurobarometre/28_07/FR_EN.pdf). Kävimme keskustelua Euroopan tulevaisuudesta eurooppalaisten puolueiden edustajien kanssa ja kysymykseksi nousi, miten puhua nuorille EU:sta kiinnostavalla tavalla. Yleisön joukosta esitettiin myös kysymys, mitä hyvää EU:ssa oikesti on, koska kysyjä itse ei keksinyt mitään.

Kysymys oli yllättävä ja siihen vastattiin nopeasti muiden aktiivien toimesta. Paras vastaus oli kuitenkin Balkanilla asuvalta nuorelta, joka totesi, että EU:n hyvät puolet ovat erittäin näkyviä niille, jotka asuvat unionin ulkopuolella. Vapaa liikkuvuus, yhteiset markkinat, opiskelijavaihdot ja työskentely ulkomailla ovat meille jo niin arkipäiväisiä asioita, että harva niitä osaa arvostaa.

Kysymys on kuitenkin ajankohtainen myös Suomessa: mitä muuta hyvää Euroopan unionissa on meille suomalaisille? Negatiiviset puolet ovat kyllä jatkuvasti esillä mediassa. Mutta olemmeko tyystin unohtaneet viimeisten vuosikymmenten ja vuosien saavutukset?

Parhaillaan EU-maiden johtajat yrittävät päästä yhteisymmärykseen EU:n rahoituskehyksestä vuosille 2014-2020 Brysselissä. Rahoituskehys on budjettia väljempi suunnitelma tuleville vuosille, jossa määritellään poliittiset painopisteet, eli mihin ja kuinka paljon rahaa halutaan käyttää. Tehtävä ei ole helppo, sillä jokaisen maan edustajat ajavat omia etujaan kotimaan äänestäjät mielessä. Paradoksina on, että esimerkiksi Suomi haluaa laskea maksuosuuttaan (noin 123 euroa per kansalainen) mutta samalla varmistaa, että maataloustukia ei leikata. Keskustelu muistuttaa Yhdysvalloissa ennen vuoden vaihdetta käytyä keskustelua valtion talouden leikkauksista: veroja ei haluta korottaa, menoja halutaan pienentää mutta kun lähdetään keskustelemaan yksittäisistä leikkauskohteista, yhteisymmärrystä on mahdoton löytää.

Olisi kuitenkin hyvä muistaa se, että EU ei ole kerho, jonne maksetaan tietty summa rahaa ja saadaan vastaava summa, tai enemmän, suoraan takaisin. Yhteisen budjetin avulla on tarkoitus tasoittaa eri maiden välisiä eroja ja parantaa koko EU:n kilpailukykyä, josta hyötyvät sitten myös nettomaksajat, kuten Suomi . Kuten Katainen totesi (HS 8.2.2013), esimerkiksi vapaakauppasopimuksen aikaansaaminen EU:n ja Yhdysvaltojen välille on Suomen taloudelle paljon merkittävämpi asia kuin budjetin pieni nousu tai korottaminen.

Kun puhutaan Suomesta nettomaksajana EU:ssa ja surkutellaan vallan siirtymistä Brysseliin, unohdetaan isot ja konkreettiset asiat, joissa meillä ei juuri ole vaikutusvaltaa lman EU:ta. Ilmastonmuutos, ihmisoikeudet, kansainvälinen kriisinhallinta, energiapolitiikka: kaikki asioita, joissa EU voi saavuttaa paljon. Jotta konkreettisia asioita voidaan saada aikaan, vaaditaan kuitenkin enemmän päätösvaltaa EU:lle esimerkiksi energiapolitiikan suhteen ja vähemmän jäsenvaltioiden välistä kiistelyä omien etujen ajamisesta.

EU on järjestelmä, jonka jäseneksi halutaan yhä. Seuraavaksi unioniin liittyy Kroatia. Ongelmana ei olekaan EU:n globaali merkittävyys ja kiinnostavuus, vaan meidän Euroopan kansalaisten asenne ja toiveet unionin suhteen. Britanniassa Cameron povaa kansanäänestystä, Suomessa Soini on puhunut samasta asiasta. Kansanäänestyksellä leikittely on tietenkin poliitikoille populistinen keino vedota niihin äänestäjiin, jotka haluavat sysätä kaikki viime vuosien ongelmat EU:n piikkiin. Paljon vaikeampaa tuntuu olevan kertoa siitä, mitä voidaan saavuttaa yhteistyön avulla ja mihin suuntaan yhteistyötä tulisi kehittää. Ehkäpä suomalaistenkin poliitikkojen, joiden on vaikea nähdä EU:n hyötyjä, tulisi kysyä neuvoa heiltä, jotka eivät vielä ole unionin kansalaisia.

Kirjoittaja on Eurooppanuorten puheenjohtaja 2013

1

One thought on “Jos haluat tietää mitä hyvää EU:ssa on, kysy niiden maiden asukkailta, jotka eivät vielä ole unionin jäseniä..

  1. ylh 6 vuotta sitten

    Miten nämä liittyy euhun? Jo ennen eeuuta oli kaikki tämä mahdollista ja edelleenkin ilman euta saa liikkua ei eu ole edellytys tälle kaiken tuon voi hoitaa helpommin ilman euta ja olla edelleen tuomassa yhtä suurta osallistumista suuriin asioihin suomena.