Viime viikolla TEN lähti haistelemaan pääkaupunkiseudun tunnelmia yhden yön mittaiselle ekskursiolle. Vierailukohteiksi valikoituivat Euroopan komission Suomen-edustusto sekä Eduskunta. Lisäksi ohjelmassa oli vapaamuotoista illanviettoa pääkaupunkiseudun Eurooppanuorten kanssa. 

Komission edustustossa meidät otti vastaan Timo Pulkkinen, joka kertoi meille työstään edustuston tiedotusosastolla. Saimme myös tietoa siitä, miten komissioon on mahdollista päästä harjoitteluun tai vakituiseen työhön. Pulkkisen mukaan kaikkien alojen asiantuntijoita tarvitaan, eikä tutkintonimike välttämättä olekaan tärkein kriteeri työ- tai harjoittelupaikan saamiselle. Yleiskuva on tärkein, mutta kilpailuun kannattaa varautua etukäteen: joitakin virkamiespaikkoja hakee Euroopan laajuisesti jopa 50 000 ihmistä!

Päivämme jatkui illallisella Pääkaupunkiseudun Eurooppanuorten kanssa. Ilta kului rattoisasti meksikolaisen ruoan ja alueiden välisen ajatustenvaihdon merkeissä. Puhuimme alueiden välisen yhteistyön lisäämisestä ja esiin nousikin ideoita esimerkiksi yhteisestä ekskursiosta.

Aamulla virkeän ekskuryhmämme otti vastaan Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen. Keskustelimme muun muassa tulevista eurovaaleista, Suomen paikasta Euroopan Unionissa sekä Unionin tulevaisuudesta. Tiilikaisen mukaan EU-päätöksenteossa pitäisi keskittyä suuriin linjoihin eikä integraation syventämisestä pitäisi puhua ennen kuin talouskriisi on saatu ratkaistua.

Kaiken kaikkiaan lyhyt mutta ytimekäs ekskursiomme oli varmasti antoisa sekä jokaiselle osallistujalle henkilökohtaisesti että aluejärjestöllemme. Pienelläkin budjetilla pääsee moniin hyviin ja mielenkiintoisiin vierailukohteisiin kartuttamaan EU-tietämystään, joten tällaisia ekskursioita kannattaisi ehdottomasti järjestää useamminkin!

Annukka Koivuranta

Tampereen Eurooppanuoret

0