Tampereen Eurooppanuoret osallistui maanantaina 18.3 Euroopan laajuiseen Free Belarus Action – kampanjaan järjestämällä Free Belarus – seminaarin, jonka aiheena oli Valko-Venäjän poliittinen tilanne ja sen suhteet Euroopan unioniin. Puhujana oli Arto Luukkanen, Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori Helsingin yliopiston Renvall-instituutista ja tilaisuus pidettiin englanniksi.

Luukkanen kertoi alkuun Valko-Venäjän tilanteen taustoista sen itsenäistymisestä lähtien ja eritoten siitä, miten Lukašenka onnistui nousemaan valtaan ja miten hänen toimintansa on vaikuttanut Valko-Venäjän kehitykseen. Tällä hetkellä Lukašenkan hallinto on riistänyt valkovenäläisiltä monet perusoikeudet jotka ovat meille itsestäänselvyyksiä ja on selvää, että tilanteeseen on puututtava. Luukkasen alustuksen jälkeen yleisö ottikin osaa keskusteluun pohtimalla sitä, miten Euroopan unioni voisi toimia parantaakseen Valko-Venäjän tilannetta. Erityisen mielenkiintoisen näkökulman keskusteluun toi valkovenäläinen vaihto-opiskelija Varvara. Luukkanen painotti, että nuorilla on tärkeä rooli Valko-Venäjän ihmisoikeuksien parantamisessa ja toi esille, että tilanteen ratkaisemiseen tarvitaan joustavuutta, kärsivällisyyttä ja aikaa.

Esitys oli todella mielenkiintoinen ja Luukkanen jäi varmasti jokaisella osallistujalle mieleen hyvänä ja humoristisena puhujana. Kaiken kaikkiaan todella hyvä ja kantaaottava tilaisuus erittäin ajankohtaisesta aiheesta.

0