FinMUN on järjestänyt Suomessa usean vuoden ajan jo perinteeksi muodostunutta YK:n turvallisuusneuvostosimulaatiota. Keväällä 29.–30.5. Kehys ry järjesti ensimmäisen vastaavaan Eurooppa-neuvoston päätöksentekosimulaation. Aiheena oli Turkin jäsenyysneuvottelujen avaaminen kuvitteellisessa tilanteessa, jossa Turkki on ilmoittanut normalisoivansa suhteensa Kyproksen kanssa. Tapahtuman areenana toimi Euroopan komission ja Euroopan parlamentin tiedotustoimistojen hallinnoima Eurooppasali, jossa järjestetään paljon erilaisia Eurooppa-aiheisia tapahtumia.

Simulaatioon osallistui 22 nuorta edustaen kukin yhtä jäsenvaltiota (peruutusten takia kaikki EU:n jäsenvaltiot eivät olleet edustettuina). Osallistujat olivat kotoisin Azerbaidzhanista, Itävallasta, Puolasta, Tshekistä, Virosta ja Venäjältä sekä eri puolilta Suomea. Simulaatiossa nuoret pääsivät koettelemaan ja kehittämään neuvottelu- ja puhujataitojaan. Tämä kaikki toteutettiin englanniksi. Tapahtumassa kuultiin myös vierailijapuheenvuorot ulkoasiainministeri Erkki Tuomiojalta, kansanedustaja, suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natrilta sekä Kehys ry:n pääsihteeri Rilli Lappalaiselta.

Itse toimin tapahtuman organisaatiokomiteassa suunnittelemassa tapahtumaa sekä auttamassa paikan päällä käytännön järjestelyissä. Simulaation järjestäminen oli mielenkiintoista, haastavaa ja opettavaista. Erityisesti järjestäjien hyvä yhteishenki ja idearikas ilmapiiri suunnittelukokouksissa mahdollistivat onnistuneen simulaation. Tapahtumasta saatu palaute oli erittäin positiivista, kun aikataulut pitivät, ruokaa oli riittävästi ja yhteishenki oli hyvä. Pienet vastoinkäymiset kuuluvat tietysti asiaan, mutta pääosin järjestelyt sujuivat ongelmitta.

HMEU:n ei ole tarkoitus jäädä vain yksittäiseksi tapahtumaksi vaan siitä on tarkoitus luoda vuosittainen perinne. Eurooppanuoret on vahvasti mukana yhteistyössä luomassa tätä perinnettä. Ensi vuoden simulaation suunnittelu alkaa jo tulevana syksynä. Ensi vuoden simulaatio on osa Eurooppanuorten eurovaalikampanjaa, jota toteutetaan useiden eri yhteistyökumppanien kanssa. Eurovaalikampanja on vuonna 2014 suuri haaste ja kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan.

Saku Lehtinen
hallituksen jäsen
Eurooppanuoret ry

0