Tampereen Eurooppanuoret aloitti vuoden 2014 ajankohtaisella tapahtumalla liittyen nuorten työttömyyteen. Tapahtumassa ”Meidän Eurooppamme – sinustako nuori työtön?” Tampereen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen alusti aiheesta erityisesti Tampereen näkökulmasta. Parviainen kertoi kuulijoille muun muassa nuorisotakuusta, jonka toteuttamisessa Tampere onkin onnistunut hyvin. Osallistujat tuntuivat kuitenkin olevan huolissaan erityisesti akateemisesta työttömyydestä. Monia osallistujia vaivasikin kysymys: entä jos en löydä koulutusta vastaavia töitä, ja mitä tapahtuu jos joudunkin työttömäksi? Myös nuorisotyöttömyyden yleinen kasvu koko Euroopan tasolla tuntui aiheuttavan huolta.

Osallistujat olivat samaa mieltä eräästä yliopistoiden toimintaan liittyvästä seikasta: yliopistojen tulisi pyrkiä vastaamaan tulevaisuuden työnäkymiin paremmin ja parantaa suhteita yrityksiin. Erityisesti yhteiskuntatieteilijät kritisoivat yliopistoja siitä, että yritysten noustessa yhä merkittävämmäksi sektoriksi tulevaisuuden työnantajissa, myös yliopistojen tulisi ottaa tämä huomioon. Tästä myös Parviainen oli samaa mieltä. Tampereen yliopiston ura- ja rekrytointipalvelut sen sijaan painotti puheenvuorossaan sivuaineiden valintoja sekä yleistä harrastuneisuutta ja verkostoitumista, sillä niillä voi vaikuttaa itse omaan työllistymiseensä.

Yksi illan hyödyllisimmistä osuuksista oli kokemuksien jakaminen sekä työ- että harjoittelupaikkojen hausta. Samassa tilanteessa olevien opiskelukavereiden kanssa kannattaa keskustella siitä, minkälaisiin tilanteisiin työnhaussa on jouduttu. Kaiken kaikkiaan illasta jäi aiheen vakavuudesta huolimatta positiivinen ja toiveikas tunnelma. Vaikka työnhaku on tällä hetkellä haasteellista, saimme kuitenkin kuulla kertomuksia ihmisistä, jotka ovat jo saaneet unelmiensa harjoittelu- tai työpaikan.  Ja ihan viimeistään ravintola Inezin loistavat tapakset toivat hymyn kaikkien huulille.

0