Vaikka EU-vaalien äänestysprosentti on pitkään ollut alhainen (40,3 % vuonna 2009), EU-vaalit ovat kaikista tärkeimmät vaalit niin Suomelle kuin muullekin Euroopalle. Itse asiassa koko maailmalle, koska Euroopan Unionissa tehdyt päätökset vaikuttavat myös esimerkiksi maailmanmarkkinoihin.

Samoin jokaiselle pienelle suomalaiselle ihmiselle on merkitystä, millaisia päätöksiä EU-tasolla tehdään. Päätöksien luonteeseen ja suuntaan vaikuttaa eniten millaiset ryhmittymät ja ihmiset ovat niitä tekemässä.

Muutoksen suunnan määrittää parlamentissa tehdyt päätökset. Parlamentikot eivät istu maittain, vaan poliittisissa ryhmissä. Esim. Eurooppalaiseen kansanpuolueen ryhmään (EPP) kuuluvat keskusta-oikeistolaiset edustajat useista eri EU:n maista ja Euroopan parlamentin Sosialistien ja Demokraattien (S&D) ryhmään kuuluvat puolestaan keskusta-vasemmistolaiset edustajat.

EU:ssa säädetään meille kaikille tärkeitä direktiivejä, joiden läpi menoon tai kaatumiseen edustajilla on mahdollisuus vaikuttaa. Konkreettisina esimerkkeinä voisi mainita vaikkapa elintarvikkeiden pakkausmerkinnät ja Metsähallituksen yhtiöittäminen.

Tulee myös muistaa, että ihmisillä, jotka äänestävät on myös oikeus paheksua EU:ssa tehtyjä päätöksiä ja jos haluat maatilallesi rahaa ja elintarvikkeen muodottomuudella tai koolla ei ole väliä, niin sinulla on jo monta syytä äänestää!

Lapin Eurooppanuoret LEN ry
Maria-Riitta Mällinen, pj
Riikka Setälä, vpj

0