Tampereen Eurooppanuoria pyydettiin osallistumaan Kangasalla olevan Suoraman alakoulun Eurooppa-viikon huipennukseen lauantaina 8.3.2014. Ja tottahan me osallistuimme! Keräsimme tavaramme kasaan ja lähdimme kolmen hallituksen jäsenen voimin kohti Suoraman koulua.

Koululaiset olivat koko viikon opiskelleet Eurooppa-aihetta ja tehneet siihen liittyviä erilaisia töitä, joita oli nyt laitettu esille koulun liikuntasaliin. Päästyämme paikalle hämmästyimme positiivisesti siitä, kuinka paljon koko koulu oli panostanut tapahtuman järjestämiseen. Liikuntasaliin oli koottu eri esittelypisteille oppilaiden töitä, jotka esittelivät erittäin kattavasti Euroopan eri maita ja niiden kulttuureja. Salista löytyi esittelypisteiden lisäksi ”open stage” lavaesiintymisiä varten sekä ipad -nurkkaus, missä lapset saivat osallistua tietokilpailuun.

Meidän rooli näillä ”mini-messuilla” oli pitää oikeaa ständiä ja houkutella lapsia juttusille meidän kanssa. Olimme tuoneet mukanamme joitain hieman vanhemmalle väelle suunnattuja esitteitä ja lehtiä (mukana oli myös lasten vanhempia), mutta saimme koululta myös pinon lapsille suunnattuja ”Tutkimusretkellä Euroopassa” -julkaisuja esille laitettavaksi. Keskustelun avaajaksi olin askarrellut kaksi ”kirppupeliä”, joiden sisään olin koonnut erilaisia helppoja EU-aiheisia kysymyksiä lapsia varten (esim. Kuinka monta tähteä on EU:n lipussa?). Näistä keskustelunavaajista muodostui hitti lasten keskuudessa ja koimme, että saimme hyvin kontaktia lapsiin (sekä heidän vanhempiin) päivän aikana.

Kokonaisuudessaan päivä oli onnistunut ja tapahtuma oli hyvä esimerkki siitä, miten Eurooppaa voi tuoda esille kiinnostavasti pienemmillekin lapsille ja nuorille.

Sonja Savola

0