Eurooppanuoret on jälleen näiden vaalien alla tehnyt järjestönä hartiavoimin töitä äänestysaktiivisuden ja vaaleihin liittyvän tiedon lisäämiseksi. Valtava kiitos kaikille aktiiveillemme, tapahtumiimme osallistuneille ihmisille ja ehdokkaille. Lähden kohta äänestämään (monen muun suomalaisen tapaan olen pantannut kansalaisvelvollisuuden täyttämistä vaalipäivään), sen jälkeen on aika siirtyä jännittämään vaalien tuloksia. Ennen sitä vielä kuitenkin pari sanaa äänestämisestä.

Liian usein kuulee, ettei äänestämällä pysty vaikuttamaan mihinkään. On totta, ettei esimerkiksi minun yksittäinen ääneni juuri heilauta vaalien lopputulosta suuntaan tai toiseen. Oma ehdokas ei välttämättä tule valituksi.

Äänestäminen on kuitenkin enemmän kuin vain tapa vaikuttaa vaalien tulokseen. Kun puhutaan sellaisesta demokraattisesta järjestelmästä, jossa ei ole ”äänestyspakkoa”, korkea äänestysprosentti kertoo kansalaisten kiinnittymisestä yhteiskuntaan ja sitoutumisesta demokraattiseen järjestelmään. Samalla se on viesti päättäjille. Se kertoo, että päätöksenteko kiinnostaa meitä ja ettei ole yhdentekevää, mitä vaalikauden aikana saadaan aikaan. Kun äänestysaktiivisuus on korkea, äänestäjien joukossa on suurempi määrä ihmisiä, jotka ovat tarvittaessa valmiit vaihtamaan edustajia, joihin he eivät ole tyytyväisiä. Päättäjät tietävät tämän ja se lisää kansan valtaa.

Maailman muuttaminen on usein hidasta ja aika arkistakin puuhaa, pieniä tekoja ja lyhyitä askelia parempaan suuntaan. Asiat muuttuvat, kun riittävän suuri joukko ihmisiä tekee pieniä asioita systemaattisesti pidemmän ajan kuluessa. Joukot muodostuvat kuitenkin aina yksittäisistä ihmisistä. Siksi juuri sinun äänelläsi on väliä.

Parlamentti on Euroopan unionin ainoa suorilla vaaleilla valittu toimielin ja paras mahdollisuutesi saada äänesi kuuluviin Parlamentti päättää asioista, jotka koskevat meidän jokaisen arkea, elämää ja tulevaisuutta, alkaen puhelinlaskujen pitämisestä kohtuullisella tasolla aina ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen.

Äänestäminen on etuoikeus. Suomessa äänestäminen on myös helppoa ja kivaa. Äänestyspaikalle ei tarvitse matkata tiettömien taipaleiden takaa, jonottaa tunteja eikä kenenkään tarvitse pelätä henkensä puolesta. Vaalipäivänä äänestyspaikka löytyy läheltä ja sen sijainti selviää helposti kotiin lähetetystä ilmoituskortista. Ilmoituskorttia ei tarvitse ottaa mukaan, pelkkä henkilöllisyystodistus riittää. Äänestyspaikkasi voit tarkistaa myös väestörekisterikeskuksen kätevästä palvelusta. Kaikki äänestyspaikat ovat auki klo 20.00 saakka.

Iloista vaalipäivää!

Mariam Rguibi,
Puheenjohtaja / Eurooppanuoret

 

0