Suomalainen media on tehnyt parhaansa, jotta vuoden 2014 eurovaaleista kiinnostuttaisiin. Ehdokkaita esitellään, väittelyitä pidetään ja gallupeja tilastoidaan jatkuvasti. Monia teemoja on nostettu selkeästi esiin ja erilaisille näkemyksille annetaan tilaa.

Myös Joensuun Eurooppanuoret on osallistunut eurovaalien esiintuomiseen. Ensin yritimme järjestää pohjoiskarjalaisten ehdokkaiden paneelia, mutta mepiksi aikovat eivät ehtineet keskusteluun.  Seuraavaksi kutsuimme ehdokkaita esiintymään tilaisuuteemme – yksi innostui. Mukavankokoinen kiinnostuneiden joukko tuli kuulolle, ja saimme tärkeää ajateltavaa. Karjalan laulumaatkin Joensuussa tuntuivat sulautuvan osaksi eurooppalaista ilmastoa ja kulttuuria.

Eurooppa-päivänä 9.5. pystytimme ständin Itä-Suomen yliopiston kampukselle. Tämä on hieno tapa kohdata ihmisiä ja jutella erilaisista näkemyksistä. Huomasi nopeasti, että ihmisillä oli mielipiteitä ja kiinnostusta Euroopan unionin asioihin. Toivottavasti tämä ihmisten aktiivisuus näkyy myös sunnuntaina vaaliuurnilla, ja äänestysprosentti nousee korkeammalle kuin ennusteet väittävät.

Mutta mistä vähäinen kiinnostus eurovaaleja kohtaan johtuu? Syitä on esitetty melkein yhtä useita kuin ääni-ikäisiäkin on. Jotkut sanovat, että tuleva äänestyslaimeus johtuu upeasta säästä, toisten mielestä syynä on vaalikyllästyminen, perinteisesti on pohdittu EU:n etäisyyttä ihmisten arjesta.

Eurooppalaisena nuorena pohdin myös, voisiko eurovaaleihin kohdistuvaa kiinnostusta lisätä ottamalla esiin enemmän nuoria koskettavia aiheita, kuten nuorten vapaata liikkuvuutta Euroopan unionin alueella tai Euroopan nuorisotyöttömyyttä.

Kuitenkin äänestäminen vaaleissa on helpoin ja erittäin tärkeä tapa vaikuttaa meitä koskeviin päätöksiin.  Toivottavasti me äänioikeutetut ymmärrämme tämän. Tyhjäkin äänestyslippu on mielenilmaus, jolla on vaikutusta.

Vilja Härkönen,

Joensuun Eurooppanuorten varapuheenjohtaja

0