Kannanotto 27.7.2015 

Eurooppanuoret tahtoo herätellä Unikeon päivänä europarlamentaarikko Paavo Väyrystä. Väyrynen laati kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

Avoin keskustelu Suomen eurojäsenyyden hyödyistä ja haitoista on aina paikallaan. On kuitenkin ikävää, että näinkin kokenut poliitikko on valinnut linjakseen populistisen temppuilun rakentavan kritiikin sijaan. Väyrysen ajoitus olisi tuskin voinut olla enää huonompi. Markkinat seuraavat Kreikan ja koko euroalueen tilanteen kehittymistä tiiviisti, ja hallituspuolueen pitkäaikaisen vaikuttajan kampanjointi euroeron puolesta lähettää kummallisen viestin ulospäin.

—  Kiitämme Paavoa keskustelun herättämisestä, mutta ei yksinkertaisesti ole totta, että Suomen talouden ongelmat johtuisivat nimenomaan eurojäsenyydestä. On ihmisten harhaan johtamista väittää, että kestävyysvajeen tai huoltosuhteen heikkenemisen kaltaiset kansantalouden ongelmat ratkeaisivat yhdessä yössä pelkästään valuuttaa vaihtamalla. Toimiva kansantalous ei koskaan voi perustu pelkälle rahapoliittiselle kikkailulle, oli käytössä oleva valuutta sitten mikä tahansa, toteaa Eurooppanuorten puheenjohtaja Mariam Rguibi.

Eurooppanuoret muistuttaa, että kansalaisaloitteessa on kyse edustuksellista demokratiaa täydentävästä vaikuttamiskeinosta, joka tarjoaa kansalaisille mahdollisuuden vaikuttaa suoraan poliittisen päätöksenteon asialistaan ja saada aloitteensa eduskunnan käsiteltäväksi. Kansalaisaloite voi toimia myös kanavana avata kansalaiskeskustelua ja nostaa uusia kysymyksiä poliittisen keskustelun kohteeksi.

— Kansalaisaloite on tarkoitettu ensisijaisesti tavallisten suomalaisten vaikuttamiskeinoksi, ei hallituspuolueiden eturivin vaikuttajien henkilökohtaiseksi työkaluksi tai kampanjointivälineeksi, toteaa Rguibi.

Lisätietoja:
Mariam Rguibi
Puheenjohtaja / Eurooppanuoret ry
p. 044 264 5683
mariam.rguibi@eurooppanuoret.fi

 

0