Sain kesällä Eurooppalaisen Suomen kautta vinkin hakea osallistujaksi Ranskan Nantesissa pidettävään Nantes Creative Generations -tapahtumaan. Vuosittain järjestettävässä neljän päivän seminaarissa Nantesin alueelta ja Euroopasta tulevat nuoret osallistujat esittelevät toisilleen hankkeitaan. Mukaan voivat hakea projektit, jotka edistävät solidaarisuutta, ihmisyyttä ja yhteiseloa Euroopassa.

Nettiprojektini Undivided Europe hyväksyttiin yli sadan hakijan joukosta mukaan tapahtumaan, johon pääsi kolmenkymmenen hankkeen edustajia. Lokakuun viimeisellä viikolla pidetyn seminaarin tarkoituksena oli kannustaa mukaan kutsuttuja aktiivisia eurooppalaisia tekemään yhteistyötä ja luomaan uutta yhdessä. Nantesin kaupunkialueen toimijoiden rahoittama Nantes Creative Generations tarjoaa kannustimeksi rahapalkintoja menestyksekkäitä uusia hankkeita aloittaville ryhmille, joihin kuuluu ainakin yksi paikallinen ja vähintään kaksi muualta Euroopasta tulevaa projektia. Hanke myös antaa nantesilaisille nuorille mahdollisuuden tavata eurooppalaisia kustantamalla heille matkoja aiempien vuosien osallistujien luokse.

Nantes Creative Generations -hankkeessa Eurooppa määritellään laajasti: mukana oli osallistujia Islannista aina itäiseen Ukrainaan ja Georgiaan saakka. Mukana olleet hankkeet olivat varsin erilaisia, sillä niiden aihepiirit vaihtelivat teatterista korruption vastustamiseen ja lähiruoan myyntiin. Monet osallistujat kuitenkin löysivät mahdollisia yhteistyökumppaneita yllättäviltäkin elämänaloilta. Eräs Nantes Creative Generations -verkoston tavoitteista onkin lisätä nuorten innovatiivisuutta ja kykyä ajatella asioita uusista näkökulmista. Olen itsekin tapahtuman jälkeen ottanut yhteyttä parin muun hankkeen edustajiin ja toivon, että saan yhteistyön avulla lisäarvoa omalle projektilleni.

Työpajojen ja muiden verkostoitumishetkien lomassa meillä oli aikaa myös kierrellä kaupunkia ja tutustua paikallisiin nähtävyyksiin. Aurinkoisessa ja jopa kesäisessä säässä pääsin muun muassa kävelemään Bretagnen herttuoiden linnassa (Château des ducs de Bretagne), joka on Bretagnessa edelleen lämmöllä muisteltavan kuningatar Anna Bretagnelaisen synnyinpaikka. Nantesin turistikohteista ehdottomasti eriskummallisin on Machines de l’Ile -puisto, jossa jättimäinen elefantti kävelee ympäriinsä vierailijoiden keskellä. Nantesista kotoisin olleelle kirjailija Jules Vernelle kunniaa tekevä merellisten maailmojen karuselli (Carrousel des mondes marins) on toinen puiston vetonauloista.

Sain virkistävältä matkalta mukaani joitakin Undivided Europe -projektia mahdollisesti hyödyttäviä ideoita ja kontakteja. Nantes Creative Generations on hyvä kohtaamispaikka isoille ja pienille hankkeille. Seuraavan vuoden tapahtumaan voi hakea mukaan jälleen ensi keväällä. Nantes Creative Generations on kasvava hanke nuoressa ja eläväisessä kaupungissa – sen tarjoamaan verkostoon on siis hyvä kuulua!

Nantes Creative Generations -hankkesta pääsee lukemaan englanniksi ja ranskaksi lisää osoitteesta http://www.nantescreativegenerations.eu/.

Juuso Järviniemi

0