Oletko varautunut kertomaan suhteestasi Eurooppaan matkalla bussipysäkille? Olemme lontoolaisen sisarjärjestömme hankkeen ja muiden valokuvaprojektien innoittamana aloittaneet tänä talvena Humans of Europe -projektin Tampereella. Kysymme kadunkulkijoilta heidän ajatuksiaan eurooppalaisesta identiteetistä ja ajankohtaisista Eurooppa-asioista, ja lopuksi jaamme keskustelujen kiinnostavimmat kohdat Facebookissa.

Haastatteluja pääsee selaamaan TENin Facebook-sivulla olevassa TEN Presents: Humans of Europe -albumissa. Jalkautumalla kaduille ja ottamalla kuvia haastateltavistamme annamme kansalle kasvot. Tamperelaisten mietteitä Euroopasta on tuskin koskaan jaettu maailmalle tällä tavalla! Facebook-julkaisujen kuvatekstit ovat saatavilla myös englanniksi, joten ulkomaalaisellekin kaverille on helppoa antaa albumi katseltavaksi.

Keskustelut ovat antoisia paitsi meille ja yleisölle, myös haastateltaville itselleen. Eräs jututettavanamme ollut henkilö antoi meille suoraan kiitoksia uusista ajatuksista, ja oivalluksen hetkiä oli muillakin. Tähänastiset kokemuksemme ovat kannustaneet meitä jatkamaan eteenpäin. Olemme suositelleet samankaltaisten albumien tekoa myös muissa kaupungeissa oleville järjestötovereillemme. Kenties eurooppahenkisistä katukeskusteluista siis muodostuu ajan kuluessa uusi kansainvälinen trendi.

Eräs haastateltavistamme totesi, että voisi kokea eurooppalaiseksi, vaikka Suomi ei edes olisi EU:ssa.

Keskustelemme ohikulkijoiden kanssa muun muassa eurooppalaisesta identiteetistä. Eräs haastateltavistamme totesi, että voisi kokea itsensä eurooppalaiseksi, vaikka Suomi ei edes olisi EU:ssa.

Pyrimme hankkeellamme eurooppalaisiin ympyröihin, sillä olemme projektin kanssa hakeneet Suomen edustajaksi eurooppalaiseen Kaarle Suuri -kilpailuun. Kaarle Suuri -nuorisopalkinto (European Charlemagne Youth Prize) jaetaan Saksan Aachenissa vuosittain hankkeelle, joka inspiroi eurooppalaisia elämään yhdessä ja edistää eurooppalaista identiteettiä. Kilpailun finaaliseremonia, johon kustakin EU-maasta pääsee yhden hankkeen edustaja, on osa tapahtumaviikkoa, jonka aikana paavi Franciscus ottaa vastaan arvostetun Kaarle Suuri -palkinnon.

Tänä vuonna Kaarle Suuri -kilpailussa hakijoita oli miltei 330. Saamme maaliskuussa tietää, onko Suomen kansallinen, meppien tähdittämä jury valinnut meidät edustamaan Suomea Aacheniin. Keväällä kamera räpsyy, tamperelaiset yksi kerrallaan ajattelevat uudella tavalla ja Eurooppa näyttäytyy yhä vahvemmin Tammerkosken rannoilla. Kun seuraavan kerran näet Eurooppanuoria kadulla, pysähdy juttelemaan!

0