Haastattelimme demarinuorten puheenjohtaja, kansanedustaja Joona Räsästä eurooppalaisesta integraatiosta. Räsäsen mukaan EU on muiden kansainvälisten järjestöjen tapaan pienen maan etu.

 

”Meillä on [EU:n kautta] pikkaisen enemmän kumppaneita, joiden kanssa haemme ratkaisuja sellaisiin ongelmiin, jotka eivät tunne kansallisvaltioiden rajoja”, Räsänen sanoo.

Edelleen globalisoituvassa maailmassa on hänen mukaansa myös keskeistä, että globaaleissa maailmassa Suomella on käytössään riittävä määrä muskeleita kansainvälisten haasteiden ratkaisemiseen.

”Jos ajatellaan vaikkapa Pariisin ilmastoneuvotteluita, missä EU:lla oli hyvin merkittävä rooli, ja Suomi hyvin pitkälti sai omia tavoitteitaan läpi EU-tavoitteiksi. Sitä kautta pystyttiin edistämään tavallaan omaa politiikkaamme”, Räsänen selostaa.

Räsäsen mukaan EU:sta on kokonaisuutena ollut Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa. EU:n tämän hetken haasteista Räsänen nostaa esiin veronkierron.

”Jos me halutaan ehkäistä haitallista veronkiertoa, niin sitä ei voida yksittäisen kansallisvaltion lainsäädännöllä tai toimenpiteillä tehdä. Silloin me tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä, ja siinä Eurooppa pystyisi näyttämään esimerkkiä ihan laajemminkin koko maailmalle.”

Katso koko haastattelu alta!

 

Haastattelija: Niko Ruostetsaari 

Leikkaus: Eetu Lehmusvaara

Kuvaus ja teksti: Juho Mäki-Lohiluoma

0