Britannian EU-kansanäänestys oli minulle tärkeä paitsi eurooppalaisena, myös henkilökohtaisesti. EU-jäsenyyden vastustajat voittivat, ja reilun kahden kuukauden päästä olen muuttamassa maahan, jonka tulevaisuudesta kukaan ei tunnu tietävän mitään. Edinburghissa kansainvälisten suhteiden opiskelijana pääsen kaiken lisäksi seuraamaan maailman menoa kaupungissa, jossa Skotlannin parlamentti saattaa pääministeri Nicola Sturgeonin mukaan kammeta koko Brexitin kumoon.

Kansainvälisten suhteiden opiskelijat perehtyvät muun muassa valtioliittoihin, kansainvälisiin järjestöihin, diplomatiaan ja sodan ja rauhan kysymyksiin. Tulevien luokkakavereideni kanssa käymissäni chat-keskusteluissa on toistuvana teemana ollut se, miten maailmassa eletään jännittäviä aikoja juuri omiin opintoihimme liittyvillä aloilla. Koulukavereikseni on tulossa monia amerikkalaisia, joten Donald Trumpin presidenttiehdokkuus on ollut kevään mittaan monen keskustelun aiheena, mutta viime päivinä Brexit on hallinnut jokaista chattia.

Äänestystuloksen tultua julki monet yliopistoon tulossa olevat eurooppalaiset olivat paniikissa. Britannian ja samalla Skotlannin ollessa lähdössä EU:sta monia huoletti, onko Skotlannin lupaus tarjota muualta EU:sta tuleville opiskelijoille ilmainen koulutus edelleen voimassa. Edinburghin yliopiston rehtorin antama vakuutus siitä, että tänä ja ensi vuonna aloittavien opintomaksuihin ei ole tulossa korotuksia, sai osakseen paljon kiitosta. EU-jäsenyyden puolesta selvästi äänestänyt Skotlanti ja erityisesti Eurooppa-myönteinen, Skotlantia johtava nationalistinen SNP-puolue ovat äänestyksen jälkeen osoittaneet moneen otteeseen tukensa eurooppalaisuudelle, ja minulle henkilökohtaisesti yliopiston lupaus oli tässä sarjassa tärkein lausunto.

Kysymysmerkit eivät kuitenkaan lopu tähän. Vielä ei ole tietoa siitä, kuinka pitkään Britannian EU-eroneuvottelut kestävät tai koska ne ylipäätään ovat alkamassa. Edes Britannian pääneuvottelijan nimi ei ole tiedossa. Skotlanti saattaa joko erityisjärjestelyllä pysyä sekä Britanniassa että EU:ssa tai järjestää uuden itsenäisyyskansanäänestyksen, jossa viimeisimpien mielipidemittausten mukaan skotlantilaiset puoltaisivat itsenäisyyttä. On mysteeri, miten nopeasti äänestys voidaan pitää ja kuinka nopeasti Skotlanti voi irtautua Britanniasta, eikä sekään ole täysin varmaa, pääsisikö Skotlanti itsenäisenä valtiona muitta mutkitta takaisin EU:hun. Samaan aikaan Brexitin vaikutukset esimerkiksi Britannian työmarkkinoihin ovat vielä näkemättä, joskin ennustukset ovat olleet synkkiä.

Valmistun neljän vuoden päästä, mutta en tiedä, missä maassa sijaitsevasta yliopistosta enkä sitä, asunko valmistuessani EU:ssa. En edes jaksa miettiä, voinko reilun kahden vuoden päästä lähteä Erasmus-vaihtoon. Kuulin jo, että muun muassa Brexitin takia eräs tuttuni jättää menemättä syksyllä Englantiin opiskelemaan, vaikka hänen paikkansa oli jo varma.

Nyt näyttäisi, että minulle on käymässä hyvin, kiitos Edinburghin avokätisyyden ja ehkä myös Skotlannin hallituksen vahvan EU-myönteisyyden, mutta seuraavat vuodet saatan lukea maailmanpolitiikkaa ympärilläni lopullisesti luhistuva entinen suurvalta. Nicola Sturgeonia, Boris Johnsonia, Donald Trumpia, Vladimir Putinia, Recep Tayyip Erdogania ja Marine Le Peniä koskevien uutisten ollessa ryhmächattien arkea en voi sanoa, etteikö edessä olisi erinomainen aika opiskella kansainvälisiä suhteita.

Juuso Järviniemi
Kirjoittaja on Tampereen Eurooppanuorten hallituksen jäsen

0