Eurooppanuorten odotetuin ja hienoin tapahtuma Linnaseminaari järjestettiin tänä vuonna totuttuun tapaan Haikon kartanossa Porvoossa. Hallituslaisemme Riina ja Miikka osallistuivat yli sata osallistujaa keränneeseen tapahtumaan ja edustivat TENua Haikossa perinteiseen tyyliin erittäin tyylikkäästi. Seminaari koostui asiapitoisesta EU-asiasta ja tietenkin vapaamuotoisesta sosiaalisesta verkostoitumisesta.

Seminaarin puhujakattaus koostui kaikista EU-politiikan lohkoista. Erityisesti europarlamentaarikko Nils Torvaldsin näkemykset EU:n kriisiytyneestä tulevaisuudesta herätti monen mielessä kysymyksiä unionimme tulevaisuudesta. On todettu usein, että EU uudistuu kriisien kautta – miten suuria kriisejä unionimme kestää?

Toinen mielenkiintoinen puheenvuoro kuultiin professori ja Ilmastopaneelin puheenjohtajalta Markku Ollikaiselta, joka esitteli syväluotaavasti Pariisin ilmastosopimuksen lopputuloksia. Globaalin sopimuksen lopputuloksena EU-maat ovat sitoutuneet yhteisten päästövähennyksiin ja uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen. Unionin sisäistä energiakauppaa hankaloittaa yhteisen jakeluverkon puuttuminen. Esimerkiksi Alankomaiden ja Belgian välinen sähköverkko puuttuu.

Lauantaina iltapäivällä seurasimme poliittisten nuorisojärjestöjen paneelia, jossa tentattiin osallistujien kantoja EU-poliittisiin aiheisiin. Visio yhtenäisestä Euroopasta yhdisti paneeliosallistujia, toteuttamistavat erosivat.

Mielenkiintoisin kaksinväittely ”Tarvitaanko lisää EU:ta?” nähtiin Demarinuorten Mikkel Näkkäläjärven ja PS-Nuorten Sebastian Tynkkysen välillä. Näkkäläjärven mukaan EU:n integraatiota pitää vauhdittaa ja tukea, koska globaalisti EU olisi yhtenäisenä maailman vaikutusvaltaisin yksikkö. Tynkkysen mielestä Suomen tulisi harkita eroa unionista ja ottaa Norjan kaltainen ulkojäsenyys unionissa.

Historiallisen paljon osallistujia kerännyt Linnaseminaari räjäytti myös sosiaalisen median ja tapahtuman aihetunniste #linna20 nousi Twitterin käytetyimmäksi lauantain aikana.

Linnaseminaari on mielestämme Eurooppanuorten vuoden paras tapahtuma (TENun tapahtumien jälkeen). Seminaarin asiasisältöinen ja laadukas tapahtumasisältö yhdistettynä Haikon kauniisiin maisemiin ja vaikutukselliseen seuraan tuo tarmoa ja iloa eurooppalaiseen syksyymme.

Miikka ja Riina

Löydät Turun Eurooppanuoret Facebookista ja Instagramista nimellä @turuneurooppanuoret. Käymme keskustelua aihetunnisteella #jefturku.