Eurooppanuoret pitää valitettavana Euroopan komission päätöstä vetää pois esityksensä matkapuhelinten verkkovierailu- eli roaming-maksuista, mikäli se johtaa lisärajauksiin maksuttomiin verkkovierailuihin. Järjestön mielestä komission pitäisi pysyä alkuperäisessä kolmen kuukauden aikarajassa, eikä antautua telealan yritysten painostuksen edessä.

Eurooppanuorten mukaan roaming-maksujen asteittainen poistuminen on yksittäisen kansalaisen näkökulmasta yksi konkreettisimmista toimista, joilla Euroopan yhdentymistä ja vapaata liikkuvuutta on viime vuosina edistetty. Siitä lipeäminen viime metreillä olisi järjestön mukaan vahingollista.

“Komissio ja parlamentti eivät saa alistua paineen alla, vaan niiden tulee nähdä roaming-maksujen poistumisen pitkän tähtäimen hyödyt. Erityisesti diginatiivien nuorten näkökulmasta mahdollisuus maksuttomiin verkkovierailuihin kaikkialla Euroopassa on arvokas, kun rakennetaan aidosti vapaata liikkuvuutta”, sanoo Eurooppanuorten puheenjohtaja Jesse Jääskeläinen.

Eurooppanuorten mielestä komission alkuperäinen esitys, jossa verkkovierailun kesto oli rajattu 90 päivään vuodessa ja 30 päivään kerralla, on hyvä ja realistinen.

“Esitys oli hyvä ja 90 päivän kesto luonnollinen, sillä se vastaa kansalaisten vapaan oleskeluoikeuden kestoa”, Jääskeläinen sanoo.

Komission uudesta esityksestä ei vielä ole tietoa. Maksuttoman roaming-oikeuden keston lisäksi erimielisyyttä on ollut muun muassa operaattorien välisistä tukkuhinnoista.

“Jäämme odottamaan, korjataanko uudessa esityksessä vain näitä teknisiä yksityiskohtia, vai muuttuvatko myös kansalaisille suunnitellut roaming-oikeudet. Selvää on, että 30 ja 90 päivän rajaukset ovat alarajalla ja määrien laskeminen vielä tästäkin alaspäin voisi vesittää koko uudistuksen tarkoituksen”, Jääskeläinen varoittaa.

 

Eurooppanuoret on poliittisesti sitoutumaton nuorten kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta Euroopan yhdentymisestä ja sen vaikutuksista sekä toimia keskustelufoorumina ja vaikuttamiskanavana Eurooppa-asioista kiinnostuneille nuorille. Valtakunnallisen toiminnan lisäksi Eurooppanuorilla on aktiviisia aluejärjestöjä ympäri Suomea sekä erinomaiset yhteydet muihin eurooppalaisiin nuorisojärjestöihin.

 

 

Lisätietoa:
Jesse Jääskeläinen
Puheenjohtaja, Eurooppanuoret ry
jesse.jaaskelainen@eurooppanuoret.fi
+358 45 324 5805