Eurooppanuorten uudeksi puheenjohtajaksi on valittu järjestön varapuheenjohtaja Tuomas Tikkanen, 24. Tikkanen opiskelee valtiotieteitä Helsingin yliopistossa ja työskentelee viestintäalalla.

Tikkasen mielestä Eurooppa-myönteisten voimien pitäisi nyt puhua johdonmukaisesti sekä tarjota vahvoja visioita ja tekoja vastakkainasettelun sijaan. Eurooppanuoret katsoo EU:n menestyksen rakentuneen yhteisten arvojen ja vapaan liikkuvuuden lisäksi juuri vastuullisuuden, pitkäjänteisyyden ja vahvan yhteisen vision varaan.

Populistisilla avauksilla Eurooppa-myönteiset toimijat syövät Tikkasen mukaan vain omaa arvovaltaansa.

”Puheet ilmaisista Interrail-lipuista nuorille ja uusien ohjelmien luominen vain niiden itsensä vuoksi ei voi olla se strategia, jolla eurooppalaiseen yhteistyöhön uskovat toimijat aikovat populismin aallon torjua”, Tikkanen sanoo.

Euroopan yhtenäisyydelle ja kansainvälisyydelle vuosi 2016 on ollut vaikea, mutta Tikkasen mukaan populismin nousua ei katkaista tinkimällä EU:n perusarvoista tai lyhytnäköisillä patenttiratkaisuilla.

”Samalle tasolle alentumalla ei EU-vastaisia populisteja voiteta. On huolestuttavaa, jos myös syvemmän integraation kannattajat alentuvat populistien tasolle. Tällä retoriikalla ei kansalaisten luottamusta voiteta”, Tikkanen sanoo.

Kestävän tulevaisuuden voi Tikkasen mielestä luoda vain faktapohjaisten argumenttien varaan, myyttien ja mustavalkoisen yksinkertaistamisen sijaan.

”On kaikkein huolestuttavinta, jos ennen vastuullisesti toimineet ja pitkäjänteistä politiikkaa tehneet poliittiset voimat alistuvat paineen alla, eivätkä pidä kiinni suunnitelmallisuudesta, jonka varaan Euroopan hyvinvointi on rakentunut”, Tikkanen linjaa.

”Itävallassa muukalaisvastainen puolue hallitsee galluppeja, eikä näin federalistina oikein voi tervehtiä ilolla kumpaakaan Ranskassa mielipidetiedustelujen kärjessä keikkuvaa vaihtoehtoa, mutta se ei tarkoita, että tilanne voitaisiin korjata hätiköimällä.”

Eurooppanuorten vuoden 2017 varapuheenjohtajiksi valittiin vuosikokouksessa Elli Luukkainen Helsingistä ja Sonja Savola Tampereelta. Järjestön hallitukseen valittiin Juho Mäki-Lohiluoma ja Ronja Marjamaa Turusta, Joel Kontiainen, Matin Moradi ja Laura Mattinen Tampereelta, Mari Tuokko ja Iiris Asunmaa Jyväskylästä sekä Laura Sviili ja Pinja Raitanen Helsingistä.