Eurooppanuoret hakee edustajia Sofiassa Bulgariassa 12.-19. marraskuuta 2017 järjestettävään “Building Together European Democracy” -seminaariin. Seminaarin järjestävät Bulgarian National Student Confederation yhdessä JEF-Bulgarian ja UEF-Bulgarian kanssa.

Eurooppanuoret on seminaarin suomalainen kumppaniorganisaatio, mikä tarjoaa meille mahdollisuuden lähettää tapahtumaan kaksi osallistujaa.

Eurooppanuoret tukee seminaariin osallistuvien edustajiensa osallistumis- ja matkakuluja. Tukea myönnetään hakemuksen perusteella ja sitä voidaan kyseistä tapahtumaa varten myöntää kahdelle osallistujalle. Tuen saajia valittaessa otetaan huomioon mm. perustelut ja motivaatio tapahtumaan osallistumiseen sekä aiempi aktiivisuus Eurooppanuorten toiminnassa. Tukea voidaan myöntää vain kuluvan vuoden jäsenmaksunsa maksaneille Eurooppanuorten jäsenille. Jäseneksi voit liittyä täällä.

Eurooppanuorten tuki kattaa 50 prosenttia osallistumis- ja matkakuluista tapahtumalle, kuten lento-, juna- ja laivalipuista, ja tuen maksimimäärä on 150 euroa. Järjestäjät korvaavat matkakuluja jo 275 euroon asti, joka voi itsessään jo kattaa matkakulut tapatumaan. Tällöin osallistujan maksettavaksi tulee vain puolet 75 euron osallistumismaksusta.

Eurooppanuorten tuen saaminen edellyttää teksti- tai videomuotoisen raportin tuottamista tapahtumasta ja tapahtumalta viestimistä Eurooppanuorten some-tileillä.

Päästäksesi Eurooppanuorten edustajaksi tapahtumaan toimi seuraavasti:

  1. Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi Eurooppanuorten kansainvälisen yhteistyön vastaavalle Juho Mäki-Lohiluomalle osoitteeseen juho.maki-lohiluoma@eurooppanuoret.fi. Perustele hakemuksessa motivaatiosi sekä kerro lyhyesti aiemmasta aktiivisuudestasi Eurooppanuorten toiminnassa. Lähetä hakemus viimeistään 1.10.
  2. Saat vastauksen hakemukseesi kahden päivän kuluessa hakuajan päättymisestä.
  3. Tuen saatuasi hae vielä erikseen itse tapahtumaan Eurooppanuorten edustajana. Kyseessä on lähinnä muodollisuus ja Eurooppanuoret auttaa hakemuksessa. Tämän haun deadline on 15.10. 

Alla lisätietoa tapahtumasta. Hausta ja seminaarista voit kysellä myös osoitteesta juho.maki-lohiluoma@eurooppanuoret.fi.

Building Together European Democracy
12-19 November 2017, Sofia

The National Student Confederation along with JEF and UEF-Bulgaria have the pleasure of inviting you to the international seminar “Building Together European Democracy” which will be held in Sofia from 12 to 19 November 2017.

The only possible way to re-launch the European political project is by renewing its goal and foundations. The European Union is not only an alliance of States concluding international agreements, but a source of rights and protection for its citizens. The EU is the only way to give power and the ability to make decisions democratically to the European citizens. The development of a European Public Sphere is a key challenge in the EU integration process. Its structure and dimension influence the democratic quality and the social cohesion within EU.

The project aims at providing the participants with knowledge and skills for active participation in the democratic life of the union. The better young Europeans understand their rights as EU citizens, the more informed decisions they can take in their personal lives. This will lead to a more vibrant democratic life in Europe at all levels.

The participants will acquaint with all direct and indirect instruments of citizen involvement, from the European Citizens Initiative to the structured dialogue with civil society as well as with the campaign of the European federalists to promote a structural reform of the European Union, which could lead to a more coherent and stronger Union, to more intensified European integration. None of Juncker’s White Paper scenarios propose such kind of reform but invite a revival of the process of European integration. The ideas and knowledge generated during the seminar can be used by every participant and be implemented at local level

Through the exchange of ideas, methodology and best practices, combined with discussions with experts, politicians and representatives of EU institutions the participants will improve their skills in the European communication and acquire competence about how to develop activities fostering active European citizenship.

The political, social, economic and cultural aspects that the seminar addresses will contribute to shape a vision how to strengthen European democracy and reaffirm the concept of active European citizenship.The ideas and knowledge generated during the course can be used by every participant and be implemented at local level.

Methodology:

Panel discussions, working groups, lectures, plenary sessions, simulation games and information market will be some of the methods used to debate these issues.

The rich social program will enable the participants to explore the night life in Sofia, enjoy a horse ride in Vitosha mountain (optional) and visit the Rila Monastery, one of the most significant and picturesque monuments on the Balkans, part of the UNESCO book of world heritage.

PARTICIPATING CONDITIONS

AGE: 18-35

ELIGIBLE COUNTRIES: EU Member states only

TRAVEL REIMBURSEMENT: Travel expenses of the participants to Sofia and the way back to a maximum of 275 EUR

ACCOMMODATION: Double rooms in a hotel in the city centre provided by the organizers.

FOOD: 3 meals/day provided by the organisers

PARTICIPATION FEE: 75 EUR/PERSON

 

Deadline for applying: 15 October 2017!!!

FOR MORE DETAILS AND APPLICATION FORM: nsc@scas.acad.bg ; ehsofia@hotmail.com