Eurooppanuoret hakee edustajia Sofiassa Bulgariassa 22.4. – 29.4.2018 järjestettävään “Europe Reloaded” -seminaariin. Seminaarin järjestää JEF-Bulgaria.

 

Eurooppanuoret tukee seminaariin osallistuvien edustajiensa osallistumis- ja matkakuluja. Tukea myönnetään hakemuksen perusteella ja sitä voidaan kyseistä tapahtumaa varten myöntää kahdelle osallistujalle. Tuen saajia valittaessa otetaan huomioon mm. perustelut ja motivaatio tapahtumaan osallistumiseen sekä aiempi aktiivisuus Eurooppanuorten toiminnassa. Tukea voidaan myöntää vain kuluvan vuoden jäsenmaksunsa maksaneille Eurooppanuorten jäsenille. Jäseneksi voit liittyä täällä.

Jos olet kiinnostunut seminaarista, kannattaa tukea ehdottomasti hakea. Alhaisten hakijamäärien takia matkatukea on aiempana vuonna ajoittain jäänyt myöntämättä, sillä hakijoita ei ole ollut.

Järjestäjät korvaavat seminaarin matkakuluja 275 euroon asti. Eurooppanuoret korvaavat 50 prosenttia tämän tuen yli jäävistä tai siihen kuulumattomista osallistumiskustannuksista, kuten lento-, juna- ja laivalipuista sekä seminaarin osallistumismaksusta. Eurooppanuorten tuen maksimimäärä on 150 euroa. Osallistujien maksettavaksi jää siis huomattavasti alle puolet seminaarin osallistumiskustannuksista. Osallistumismaksu seminaariin kattaa seminaarinohjelman, majoituksen ja ruokailut.

Eurooppanuorten tuen saaminen edellyttää teksti- tai videomuotoisen raportin tuottamista tapahtumasta ja tapahtumalta viestimistä Eurooppanuorten some-tileillä. Raportoinnin yksityiskohdista sovitaan erikseen valittujen Eurooppanuorten edustajien kanssa.

 

Päästäksesi Eurooppanuorten edustajaksi tapahtumaan toimi seuraavasti:

 

  1. Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi Eurooppanuorten kansainvälisen yhteistyön vastaavalle Pietari Pikkuaholle osoitteeseen pietari.pikkuaho@eurooppanuoret.fi. Perustele hakemuksessa motivaatiosi sekä kerro lyhyesti aiemmasta aktiivisuudestasi Eurooppanuorten toiminnassa. Lähetä hakemus viimeistään 11.3.
  2. Saat vastauksen hakemukseesi kahden päivän kuluessa hakuajan päättymisestä.
  3. Tuen saatuasi hae vielä erikseen itse tapahtumaan Eurooppanuorten edustajana. Kyseessä on lähinnä muodollisuus ja Eurooppanuoret auttaa hakemuksessa. Tämän haun deadline on 22.3.

Alla lisätietoa tapahtumasta. Hausta ja seminaarista voit kysellä myös osoitteesta pietari.pikkuaho@eurooppanuoret.fi


— ALLA HAKUKUULUTUS JEF-Bulgarian hakuilmoituksesta.  —

Europe Reloaded

22-29 April 2018, Sofia

In May Europe will mark the 70th anniversary of the Hague Congress. Just  as  it  did  seventy  years  ago, European integration today has four strategic objectives:peace, security,

prosperity and identity. However, the current European consensus seems increasingly incapable of providing the right vision for a successful continuation of the European project.The only possible

way to relaunch the European political project is by renewing its goal and foundations. While keeping the heritage of the founding fathers we have to find strength to rebuild Europe. Europe needs a new direction: a realistic reform agenda which reinvigorates its democracy.

With the EP’s vote against the introduction of transnational lists and the European Commission’s unwillingness to propose adequate institutional reforms we lost a unique opportunity to boost European democracy and reconcile European citizens with European politics, and ultimately, with Europe itself. The European federalists should now demand that democratic conventions will happen as proposed by Juncker and Macron and will trigger debates over potential reforms of the democratic life within the Union, thereby facilitating greater political participation of European citizens in the decision-making process. Europe needs to go beyond the tokenistic involvement of citizens in its decision-making. The European leaders should value and incorporate their input, by consulting with people, their organisations and other civil society bodies. This is the way forward for more democratic and inclusive policies.

Citizenship, democracy, and human rights are fundamental concepts in Europe. Every citizen has rights, duties, and opportunities to contribute to the life of our society. This goes hand in hand with citizenship education.

The international seminar ”Europe Reloaded” to be held in Sofia from 22 to 29 April 2018 will provide young people with knowledge and skills for active participation in the democratic life of the union and contribute to shape a vision how to strengthen European democracy and reaffirm the concept of active European citizenship.

Through the exchange of ideas, methodology and best practices, combined with discussions with experts, politicians and representatives of EU institutions the participants will improve their skills in the European communication and acquire competence about how to develop activities fostering active European citizenship.

Methodology:

Panel discussions, working groups, lectures, plenary sessions, simulation games and information market will be some of the methods used to debate these issues.

The rich social program will enable the participants to explore the night life in Sofia, enjoy a horse ride in Vitosha mountain (optional) and visit the Rila Monastery, one of the most significant and picturesque monuments on the Balkans, part of the UNESCO book of world heritage.

AGE: 18-35

ELIGIBLE COUNTRIES: EU Member states only

TRAVEL REIMBURSEMENT: Travel expenses of the participants to Sofia and the way back to a maximum of 275 EUR

ACCOMMODATION:  Double rooms in a hotel in the city centre provided by the organizers.

FOOD: 3 meals/day provided by the organisers

PARTICIPATION FEE: 75 EUR/PERSON

Deadline for applying: 22 March 2018 !!!

FOR MORE DETAILS AND APPLICATION FORM: nsc@scas.acad.bg ; ehsofia@hotmail.com

 

Lisätietoja:

 

Pietari Pikkuaho

Varapuheenjohtaja, kv-työryhmän puheenjohtaja

pietari.pikkuaho@eurooppanuoret.fi

+358 40 1241471

 

Mikko Kymäläinen

Pääsihteeri

mikko.kymalainen@eurooppanuoret.fi

+358 40 911 2049