tenu lippu

Jotakin muuta kuin sitä itseään

15.5.2020

Turun Eurooppanuoret elää ja hengittää edelleen ja vallitsevista poikkeusoloista huolimatta. TENu:n toiminta on jatkunut tulevia tapahtumia suunnittelemalla ja järjestämällä sekä somessa kirjoittelemalla. Koronapandemia on vaikuttanut meihin kaikkiin tavalla tai toisella. Me kuitenkin näemme, että tähän väliin olisi mielenkiintoista pureutua johonkin sellaiseen, joka ei käsittele koronapandemiaan liittyviä lukuja sekä muita sen aiheuttamia tulevaisuuden huolia.

Hiljattain tuli 70 vuotta kuluneeksi siitä ehdotuksesta, jonka Robert Schuman antoi Euroopan valtioille koskien niiden välistä, uudenlaista yhteistyötä. Schumanin ehdotuksen ideana oli tehdä sodat Euroopan valtioiden välillä mahdottomiksi, mikä on osoittautunut erittäin onnistuneeksi. Tämän ehdotuksen nähdään olleen alku Euroopan unionille, ja siksi ehdotuksen julkilausumisen päivämäärä, 9.5., nimettiinkin Eurooppa-päiväksi. Perinteisesti Eurooppa-päivänä tuhannet ihmiset osallistuvat erilaisiin keskusteluihin, konsertteihin ja tapahtumiin ympäri Eurooppaa samalla tehdessään EU:ta tunnetuksi. Viime vuoden Eurooppa-päivänä olimme keskellä kovaa EU-vaalimyllerrystä, mutta tänä vuonna tilanne oli toinen. Vuoden 2020 Eurooppa-päivän kunniaksi EU:n eri toimielimet järjestivät erilaisia aktiviteetteja, mutta tällä kertaa verkossa.

Myös me TENu:ssa olemme hypänneet mukaan internetin ihmeelliseen maailmaan osallistumalla mm. erilaisiin webinaareihin, etätapahtumiin sekä aktivoitumalla entisestään somen puolella. Eurooppa-päivän kunniaksi pohdimme asioita eurooppalaisuudesta Instagram-stooreissamme. Huoli koronapandemiasta on täyttänyt monien ajatukset kuluneena keväänä, minkä takia oli virkistävää keskittyä välillä positiivisempiin asioihin. Siksi halusimme keskittyä tässä blogikirjoituksessa myös johonkin muuhun kuin “siihen itseensä”. Hallituksemme jäsenien ajatuksissa esille nousi niin pienempiä kuin isompiakin asioita, jotka ovat osa eurooppalaisuutta. Näitä olivat mm. eurooppalainen sairaanhoitokortti, matkustamisen helppous ja vapaat rajat, kulttuuri, koulutus, mahdollisuus konsuliapuun missä tahansa EU-maassa, demokratia sekä verkko-ostamisen turvallisuus. Näinä aikoina erityisesti konkretisoituu se, mitä kaikkea EU on meille mahdollistanut, ja kuinka lähelle muuta Eurooppaa se on meitä tuonut. On mukava esimerkiksi muistella hetkiä opiskelijavaihdosta Marseillessa, Ateenassa tai missä tahansa, ja keskusteluita Jari Litmasesta, oliiviöljystä ruoassa, maidemme sotahistoriasta, vessojen erilaisuudesta tai vaikka Euroviisuvoittojen lukumäärästä.

Näitä tekijöitä miettiessä havainnollistuu myös melko helposti se laajuus, jossa EU vaikuttaa päivittäiseen elämäämme. Eurooppa näkyy myös esimerkiksi kotikaupungissamme Turussa, jossa se mahdollistaa erilaisia rakennushankkeita sekä muita projekteja (jos haluat tietää näistä lisää, käyhän tsekkaamassa @turuneurooppanuoret Instagramista tallennetut kohokohdat!). Voidaankin kai todeta, ettei Euroopan unioni olekaan jokin kaukainen, byrokraattinen sekä tavoittamaton, omalla pilven reunalla toimiva virkamiesten koneisto, vaan pikemminkin unionin kansalaisten tasolle laskeutuva, monen tasoisen yhteistyön mahdollistava monipuolinen kokonaisuus.

Teksti: Alina Hirvinen, Anni Taavila, Cia Ylenius

Kirjoittajat ovat valtio-opin sekä poliittisen historian ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Turun Eurooppanuorissa Alina toimii tapahtumavastaavana, Anni taloudenhoitajana sekä Cia ekskursiovastaavana.

Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!