Torstaina 13.lokakuuta 2011 kokoonnuimme Jyväskylän Yliopiston Lyhty-salissa kuuntelemaan Fennovoiman EU-lobbari Sami Tulosen sekä Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkösen debattia. Sami Tulonen on yksi Euroopan johtavista energia-alan lobbareista, jolla on työkokemusta myös Euroopan parlamentista, Jehki Härkönen taas vastaa Greenpeacella kansainvälisen ilmasto- ja energiavision kampanjoinnista Suomessa. Tilaisuudessa oli reipas 30 henkeä, joten sali saatiin mukavasti täyteen.

Ensimmäinen osio käsitteli enemmän kansalaisjärjestöjen vaikuttamista ja päätöksentekoa, jälkimmäinen puolisko EU:n energiapolitiikkaa. Keskustelun aiheina olivat mm. millaiset vaikutusmahdollisuudet kansalaisjärjestöillä kuten Greenpeacella on päätöksentekoon ja miten lobbausta energiamuotojen puolesta ja vastaan tehdään EU:ssa. Raha nousi yhdeksi merkittäväksi vaikutuskeinoksi, mutta muitakin löydettiin. Yleisöltä tuli mielenkiintoisia lisäkysymyksiä niin ydinvoiman turvallisuudesta kuin eri energiamuotojen, kuten turpeen ja kivihiilen ympäristöystävällisyyden vertailusta. Myös energian säästämisen todelliset mahdollisuudet puhuttivat niin yleisöä kuin puhujiakin. Keskustelussa tuli esille muitakin monille uusia termejä kuten Fingrid ja Smartgrid, joten keskustelu myös opetti aivan uusiakin asioita ja termejä.

EU:n ja eri valtioiden kunnianhimoiset tavoitteet lisätä uusiutuvien energialähteiden kuten biomassan ja tuulivoiman käyttöä nousivat esille illan aikana. Yleisö haastoi hyvin puhujia ja iltaa voidaankin kuvata myös hyvin yleisön ja puhujien väliseksi keskustelutilaisuudeksi. Todellakaan illan ei voi väittää olleen tylsä! Mielenkiintoisia yksityiskohtia ja tarkkoja faktalukuja vilisi pitkin vieraiden puhetta. Esimerkiksi Sami Tulonen antoi esimerkin, jonka mukaan ydinvoiman ja tuulivoiman ympäristöystävällisyys koko elinkaari huomioiden on melkein sama. Yleisöltä tuli ideoita niin aurinkovoiman kuin sähköautojen käytöstä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Erityiskiitokset vielä Sonaatin väelle hyvistä ja maukkaista tarjottavista. Illasta jäi mieleen positiivinen fiilis ja uusia ajatuksia, jotka varmasti vaikuttavat jatkossa energiavalintoja tehdessä. Allekirjoittanut toivoo, että jatkossakin löydetään yhtä mielenkiintoisia puheenaiheita ja asiantuntijoita

Kirjoittaja on Jyväskylän Eurooppanuorten taloudenhoitaja.

0