Euroopan parlamentti pitää kahden vuoden välein Strasbourgissa European Youth Event -tapahtuman, jossa tuhannet nuoret ympäri Eurooppaa osallistuvat keskusteluihin ja työpajoihin parlamentin tiloissa. Parlamentti oli kutsunut minut osallistujaksi toukokuussa pidettyyn vuoden 2016 tapahtumaan, sillä edellisenä vuonna olin yksi eurooppalaisen Kaarle Suuri -nuorisopalkintokilpailun voittajista.

Tapahtumassa olivat tänä vuonna teemoina muun muassa työllisyys ja työelämä, rauha, kestävä kehitys ja demokratia. Osallistuin itse keskusteluihin nuorisojärjestöistä yhteiskunnan kehittäjänä ja pakolaisuudesta. Lisäksi pääsin kahteen parlamentin istuntosalissa pidettyyn tilaisuuteen, joissa paikalla nuorten ajatuksia oli kuulemassa parlamentin varapuhemiehiä.

Eräs tapahtuman päätavoitteista oli antaa nuorille mahdollisuus esittää ideoita Euroopan parlamentille. Parhaat tapahtumassa esitetyt ehdotukset kootaan heinäkuun alussa julkaistavaan loppuraporttiin, joka annetaan luettavaksi kaikille europarlamentaarikoille. Tein itse muutaman ehdotuksen: yhteisten vähimmäisvaatimusten luonnista englannin opetukseen EU:ssa, veto-oikeuden antamisesta europuolueille eurovaalien ehdokasasettelussa, pakolaiskriisin hoidossa vastuuttomien maiden sakottamisesta, turvapaikanhakijoita kodeissaan majoittavien kansalaisten tukemisesta ja tuesta yliopistotutkinnon suorittamiselle kahdessa eri maassa puoliksi. Kesällä siis riittää jännitettävää sen suhteen, menevätkö ideani eteenpäin meppien tutkittaviksi.

Tapahtumassa edukseen erottuneita osallistujia kutsutaan puhujiksi Euroopan parlamentin valiokuntien istuntoihin esittämään ehdotuksia suoraan mepeille. Tapahtuman kautta siis pääsee ponnistamaan EU-instituutioiden keskelle.

Suuren ihmismassan keskellä tapasin Strasbourgissa yllättävän paljon tuttuja. Eurooppanuorten ulkomaalaiset sisarjärjestöt erityisesti Ranskasta ja Saksasta olivat tapahtumassa hyvin edustettuina, ja JEFin seminaarien ja lehtien kautta lähes kaikkiin heistä minulla oli suora yhteys. Eurooppa-henkisten ihmisten verkostoituminen ja yhteistyö varmasti auttaa visioiden muuttamisessa todellisuudeksi, ja Strasbourgissa verkostot pystyi huomaamaan käytännössä.

Viikonloppu parlamentilla antoi minulle jälleen uutta intoa miettiä, mitä Euroopan kannattaisi seuraavaksi tehdä ongelmien ratkaisemiseksi. Samalla European Youth Event oli muistutus siitä, että kahden vuoden välein pidettävä tapahtuma ei ole ainoa mahdollisuus esittää ideoita EU-poliitikoille, vaan esimerkiksi sähköpostia voi lähettää milloin vain. Tapahtuman motossa on selkeä viesti: ”Together we can make a change”.

Juuso Järviniemi
Kirjoittaja on Tampereen Eurooppanuorten hallituksen jäsen

0