Ekskursio

Keskiviikko

Tampereen ja Turun Eurooppanuoret suuntasivat ulkomaan ekskursiolle Brysseliin odotukset korkealla. Tiedossa oli tutustumista Euroopan pääkaupunkiin, monia mielenkiintoisia vierailuja sekä ajanviettoa paikallisten Eurooppanuorten kanssa.

Tapaaminen oli keskiviikkoaamuna Helsinki-Vantaan lentokentällä, josta matka jatkui yhdessä Riian kautta kohti Brysseliä. Osa suuntasi paikalle Tukholman kautta ja muutamat omia reittejään. Keskiviikko kului matkustamisen merkeissä, sillä Riian kentällä oli useampi tunti vaihtoaikaa. Odottaessa oli aikaa tutustumiselle ja mielenkiintoisille keskusteluille.

Illalla Brysselissä juna toi lentokentältä kätevästi majapaikalle. Lähes kolmenkymmenen hengen ryhmällemme oli löytynyt yöpymispaikaksi kaksi suurta huoneistoa, jotka sijaitsivat samassa rakennuksessa. Ensimmäisenä saapuneet olivat jo ehtineet käydä hankkimassa tarvikkeita seuraavan aamun Eurooppa-aamiaiselle. Asetuimme siis taloksi ja lähdimme etsimään iltapalaa. Keksiviikkoiltana ummistimme silmämme odottavaisina ja uupuneina pitkän matkustuspäivän jälkeen.

Torstai

Torstai oli ensimmäinen niin sanotuista pääpäivistä. Aamu alkoi Eurooppa-aamiaisen valmistamisella ja pöydän kattamisella. Cafe Europa -nimiseksi nimettyyn tapahtumaan saimme vieraaksemme puhumaan Simo Rissasen, joka tuli kertomaan meille harjoittelustaan ja elämästään Brysselissä Eurooppanuoren silmin.

Kello 9:30 menimme tervehtimään JEF Brysselin jäseniä heidän toimistolleen. Saimme kuulla kattavasti JEF Brysselin ja JEF Europen toiminnasta, sekä erilaisista mahdollisuuksista, joita JEF:n jäsenyys voi antaa. Paikallisjärjestönä ilahduttavaa oli huomata, että niin Euroopan ytimessä toimivan JEF Brysselin kuin meidän Tampereen Eurooppanuortenkin toiminta on hyvin samankaltaista: toiminnan ytimessä ovat laadukkaat puhujatilaisuudet, erilaiset tempaukset sekä sopivassa suhteessa myös rennommat illanvietot. Toimistolta suuntasimme kohti ehkä yhtä odotetuinta kohdetta: Euroopan parlamenttia. Olimme paikalla hieman etuajassa, joten meillä oli hyvin aikaa napata ryhmäkuvia yhdessä EU-lipun kanssa. Tulimme tutuiksi jopa Norjan yleisradion kanssa. Ken tietää, jos TEN vilahti silloisena iltana Norjan uutisissa?

Seuraavana päivän ohjelmassa oli Euroopan parlamentti. Ensin saimme kuulla Liisa Jaakonsaaren esittelyä europarlamentaarikon työstä ja parlamentin toiminnasta, minkä jälkeen pääsimme pikaisesti käymään täysistuntosalissa. Sirpa Pietikäinen oli toinen meppi, jonka tapasimme parlamentissa. Hän puhui ryhmämme toivomista aiheista, kuten TTIP-sopimuksesta ja Euroopan unionin yhteisistä puolustusjoukoista, jonka lisäksi saimme kuulla mepin työstä myös hänen näkökulmastaan. Saimme molemmilta mepeiltä hyvin realistisen kuvan europarlamentaarikon työstä, joka on kiireistä mutta myös erittäin palkitsevaa. Pietikäinen kertoi myös, että yksi parhaista asioista hänen työssään on Euroopan asioista kiinnostuneiden ja aktiivisten nuorten tapaaminen, mikä oli tietenkin erittäin mukava kuulla.

Iltapäivästä vierailimme Euroopan komissiossa, jossa ensimmäisenä saimme kuulla European Strategy Policy Centren toiminnasta. Jean-Claude Jünckerin erityisneuvonantaja Aura Salla avasi meille erittäin inspiroivan ja kattavan kuvan omasta roolistaan osana komissiota. Sallan jälkeen Jyrki Kataisen erityisavustaja Tatu Liimatainen kertoi meille omista tehtävistään Jyrki Kataisen Kabinetissa. Mielenkiintoisten puheenvuorojen jälkeen molemmille puhujille sateli runsaasti kysymyksiä, joihin he erittäin mielellään vastasivat. Kokonaisuudessaan vierailu komissioon oli siis erittäin onnistunut!

Eksku

Perjantai

Perjantaina keskityttiin paljolti turvallisuuskysymyksiin. Huippukokous oli samaan aikaan käynnissä EU-alueen ytimessä, ja turvatarkastukset olivat sen mukaiset. Lähimmän metroaseman ollessa suljettu kävelyä tuli normaalia enemmän, mutta vierailut olivat sen arvoisia. Sotilaiden valvoessa joka nurkalla oli osuvaa, että päivän läpi kantavana teemana oli turvallisuus.

Aamu alkoi matkalla ulkoasiainhallinto EEAS:lle, jossa keskusteltiin yhteisestä turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä EU:n Venäjä-suhteista. Vierailun selkeänä viestinä tuntui olevan, että hallitusten luottamus on edellytys syvemmälle yhteistyölle, ja eurooppalainen yhteistyö on vain yhtä vahva kuin kansallisista pääkaupungeista tuleva tuki.

Venäjästäkin keskusteltaessa kansallinen päätösvalta nousi voimakkaana esille: EEAS:n Petteri Vuorimäki muistutti, että jos Suomessa jokin EU:n Venäjä-päätös ei tunnu oikealta, oma mielipide pitää tuoda esille päätöstä tehtäessä. EU:ssahan ulkopolitiikkaa koskevat päätökset perustuvat aina yksimielisyyteen.

Illalla tapasimme järjestömme Brysselin jäsenistöä illanvieton merkeissä tunnelmallisessa ravintolassa Brysselin keskustassa. Parhaimmillaan jopa viidenkymmenen hengen joukkomme uppoutui keskustelemaan Eurooppa-asioista laadukkaan belgialaisen oluen äärellä. Illan kääntyessä yöksi siirryimme paikalliseen yökerhoon, jossa tanssit jatkuivat aina aamun pikkutunneille asti.

Lauantai

Lauantaina heräsimme kukin omaa tahtiamme ja vietimme aamupäivän asunnolla kaikessa rauhassa aa­mupalaa syöden ja valmistautuen matkan ensimmäiseen päivään ilman tiukkaa vierailuohjelmaa. Kunnon yöunet olivat kahden tapahtumarikkaan päivän jälkeen todella tarpeen. Iltapäivällä läh­dimme tamperelaisten kesken JEF Brussels:n meille järjestämälle kaupunkikierrokselle, jossa historian­tuntemuksellaan vakuuttanut oppaamme Alessandro ystävineen kierrätti meitä Brysselin päänähtävyyksillä. Tutuiksi tulivat muun muassa upea keskusaukio Grand-Place, Palais Royal eli kuninkaanpalatsi – jonka lipputangossa heilunut Belgian lippu kertoi kuninkaan olleen sillä hetkellä pai­kalla – sekä pissaava poika -patsas, Manneken Pis.

Vierailimme myös lyhyesti majoituspaikkamme lähistöllä Anderlechtissa sijaitsevassa Erasmus Rotterdamilaisen 1500-luvun alussa rakennetussa asuintalossa, jonka puutarha oli kaunis jopa syksyi­senä lokakuun päivänä. Osa porukasta hajaantui jo hieman ennen kierroksen loppua teke­mään tuliaisostoksia sekä nauttimaan kuuluisista belgialaisista vohveleista (NAM!). Vaikka Bryssel näyt­täytyikin meille pääosin sumuisen harmaana, oli lauantai-iltapäivän upeassa auringonpaisteessa ihana kierrellä kaupunkia kauniita rakennuksia ihaillen.

Vaiherikkaan kaupunkikierroksen jälkeen oli pikaisen freesauksen aika ennen ilta-aktiviteettia eli matkan viimeistä illallista turkulaisten kollegoidemme kanssa. Paikaksi valikoitui jo edellisenä il­tana hyvät puolensa esiin tuonut ja koristeellisen vanhanaikaisella sisustuksellaan hurmannut Green­wich Tavern. Ilta kului leppoisasti turkulaisten seurasta ja hyvästä ruoasta ja juomasta naut­tien!

Sunnuntai

Sunnuntaina oli rennompi aikataulu vapaa-ajan merkeissä ja suuntasimme porukalla katsomaan Brysselin suosittua puistoa, Parc du Cinquantairea. Ihmettelimme puiston vehreyttä ja puiston riemukaaren valtavaa kokoa. Puiston laidalla oli myös mukavia myyjiä myymässä lämmintä viiniä, mikä sopi Brysselin viileään sunnuntaipäivään.

Jatkoimme vielä keskustaan täydentämään tuliaisostoksia ja etsimään vielä viimeiset lähetettävät postikortit ennen paluumatkaa. Loppupäivä käytettiinkin asunnon siivoamiseen ja pakkaamiseen, jonka jälkeen oli aika suunnata kohti Brysselin lentokenttää.

Tuliaisostoksia tehtiin vielä paluumatkankin aikana lentokentällä, joiden lomassa aika kului lentokentällä nopeasti ja pääsimme koneeseen, missä jännitimme sitä, ehdimmekö viivästyneen aikataulumme myötä jatkolennolle. Kaikkien onneksi ehdimme jatkolennolle ja sen jälkeen hyppäsimme vielä lentokenttäbussiin. Pääsimme siis onnellisesti perille Tampereelle noin klo 3.45.

Ekskursiota voisi kuvata kolmella sanalla: antoisa, inspiroiva ja ikimuistoinen! Meillä oli reissussa huippuporukka ja oli myös mukava olla ekskursiolla yhdessä TENUlaisten kanssa. Ekskursiota tullaan varmasti muistelemaan hyvillä mielin TENin tapahtumissa vielä pitkään!