Tampereen Eurooppanuorilla on tänä vuonna Eurooppa-päivän kunniaksi monta eri tapahtumaa: Eurooppatori Koskikeskuksessa sekä roséviini-ilta ravintola Inezissä. Kello kahdeltatoista Koskikeskuksessa pärähtää käyntiin Eurooppatori yhdessä yhdessä TENin sekä Tampereen Vihreiden nuorten, Kokoomusopiskelijoiden ja Demarinuorten sekä Pirkanmaan Perussuomalaisten nuorten ja Keskustanuorten kanssa. Eurooppatorilla voi osallistua leikkimieliseen kiekkokisaan ja voittaa palkintoja samalla kun voit vaihtaa järjestäjien kanssa ajatuksia eurooppalaisuudesta. Päivä jatkuu kello 19 alkavalla roséviini-illalla Inez Tapas Barissa, jossa pääsee nauttimaan raikkaista juomista rautaisen tietopaketin kera, unohtamatta herkullisia ja opiskelijahintaan viilattuja tapas-annoksia.

Mutta miksi Eurooppa-päivää vietetään? EU juhlii Eurooppa-päivää alun perin Schumanin julistuksen merkkipäivänä. Pariisissa, 9.5.1950 ranskalainen Robert Schuman julisti tarpeen eurooppalaiselle yhteistyölle ja sille, että tämän mahdollistaakseen Saksa ja Ranska voisivat yhdistää hiilivarantonsa. Päivää pidetään myös EU:n syntymisen ensimmäisenä virallisena julistuksena, jota Schumanin puhe edusti. Eurooppa-päivänä tapahtumia järjestävät ainakin suomalaisella järjestökentällä Eurooppanuoret ja Eurooppalainen Suomi ja usein sitä vietetään eurooppalaisten arvojen ja saavutusten, eli rauhan ja yhtenäisyyden, juhlinnan merkeissä. Oikeastaan Eurooppa-päivää voisikin sanoa eurooppalaisen yhtenäisyyden ja EU:n yhtenäisyyden symboliksi samalla tapaa kuin esimerkiksi valuuttana toimiva euro, Euroopan lippu tai yhteinen hymni.

Kriittisiä kun olemme, oikeastaan voisi sanoa Eurooppa-päiviä olevan olemassa kaksikin kappaletta. Euroopan Neuvosto, Euroopan suurin ihmisoikeuksia ja demokratiaa valvova elin, päätti vuonna 1964, että 5.5 olisi merkkipäivä, jolloin juhlistetaan eurooppalaisten arvojen edistysaskeleita Euroopassa. Euroopan Neuvostoon kuuluu 47 jäsenvaltiota, toisin sanoen kaikki Euroopan maantieteellisen maanosan maat Valko-Venäjää lukuun ottamatta. Euroopan Neuvosto perustettiin myös Toisen maailmansodan jälkimainingeissa turvaamaan oikeusvaltioperiaatteen ja demokratian kehittymistä Euroopassa vuonna 1949. Moni ei tiedäkään, että EU:n jäsenvaltiot kuuluvatkin usein ensin Euroopan Neuvostoon ennen liittymistään EU:hun.

Eurooppalaiseen integraatioon voitaisiin siis sanoa kuuluvan muutakin kuin vain yksi iso ja kaikkein tunnetuin instituutio EU, vaikkakin Eurooppa-päivä ennen kaikkea tunnustaa EU:n yhtenäisyyttä. Tärkeimpiä arvoja, joita Eurooppa-päivä juhlistaa, ovat kuitenkin ennen kaikkea rauha, demokratia ja alueemme yhtenäisyys. Ja oikeastaan tärkeintä on muistaa nämä asiat joka päivä, sillä ainakin Suomessa nautimme suhteellisen rauhallisesta elämästä ja esimerkiksi lähes korruptiovapaasta lainsäädännöstä. Alexander Stubbia siis lainatakseni: ”Suomessa jokainen päivä on Eurooppa-päivä!” Muistakaamme juhlistaa Eurooppa-päivää siis eurooppalaisuudesta nauttien, vaikka jokainen päivä meille sellainen onkin.

Teksti: Laura Saarinen
Kirjoittaja on Tampereen Eurooppanuorten hallituksen jäsen