Ensimmäistä kertaa järjestetty Pariisin rauhanfoorumi alkoi sunnuntaina 11. marraskuuta, tasan sata vuotta ensimmäisen maailmansodan aselevon solmimisen jälkeen. Pariisiin kokoonnuttiin satavuotispäivän aattona Ranskan presidentti Emmanuel Macronin isännöimälle illalliselle, vieraina muun muassa Presidentti Niinistön lisäksi Saksan liittokansleri Angela Merkel, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Vaihto-oppilaitokseni Pariisin Sciences Pon sähköpostilistoille pingahti eräänä päivänä viesti, jossa haettiin vapaaehtoisia ensimmäiseen Pariisin rauhanfoorumiin. Kiinnostuin tietysti samoin tein hakemaan mukaan, sillä lähdin vaihtoon sillä asenteella että kaikista kiinnostavista tilaisuuksista tulee ottaa hyöty irti ja hypätä ennakkoluulottomasti mukaan. Kuinka ollakaan, muutama viikko myöhemmin sain myöntävän vastauksen: ainoana suomalaisena pääsisin vastaanottamaan eri maiden delegaatioita.

Vapaaehtoisten koulutustilaisuus Pariisin Sciences Possa.

Tuolloin minulla ei ollut juurikaan aavistusta, että maiden johtajien delegaatioita ilmoittautuisi mukaan noin 80 ja että maiden edustajat pitävät sisällään presidenttejä, pääministereitä, kuninkaallisia ja muita korkean profiilin vieraita. Vasta vapaaehtoisten koulutustilaisuudessa minulle selvisi, että ihan toden teolla antavat meille opiskelijoille vastuuta vastaanottaa näitä valtioiden päämiehiä, Ranskan ulkoministeriön edustajan kanssa tosin. Delegaation nimen sai tietää vasta itse päivän aamuna, mutta uutisia hyvin seuranneena saattoi jo hyvin etukäteen arvata, että Suomesta tuleva ainut edustus on hyvin todennäköisesti presidentti ja hänen kabinettinsa.

Tämä mielessäni matkustin isoisäni hautajaisista vauhdilla Pariisiin ja kohti mielenkiintoista päivää. Saapuessani rauhanfoorumi olikin jo saanut Pariisin liikenteen sekaisin, mutta lopulta presidentit saapuivat ja foorumi saattoi alkaa. Niinistön kanssa kättelin nopeasti ja vein vauhdilla istumapaikoille. Niin kiire oli, etten ehtinyt ”sanomaan Salelle terveisiä” tai Lennunkaan vointeja kysellä. Palatessani omalle paikalle meinasin törmätä Alexis Tsiprakseen ja pois foorumilta suunnatessani jouduinkin jäämään paikoilleni. Pian ymmärsin syyn: muutaman metrin päästä ohi pyyhälsivät presidentti Macron, liittokansleri Merkel sekä presidentti Putin. Tätä valtio-opin opiskelijaa ei paljon harmittanut jäädä kuuntelemaan Macronin tervehdyksiä, sillä lopputyössäni perehdyn juuri Ranskan presidentin puheisiin. Merkel muistutti meitä siitä, kuinka vaikeaa instituutioiden rakentaminen on vaikka ne olisikin helppo murskata: EU on kuitenkin ennen kaikkea rauhan ylläpitäjä Euroopan mantereella.

Laura ja Johanna valmiina rauhanfoorumiin.

Aloitussession jälkeen presidentti Niinistö suomalaisena itseohjautui kohti seuraavaa puhetilaisuutta, jossa hän keskusteli yhdessä Islannin, Kroatian ja Slovenian presidenttien kanssa muun muassa ydinkoekieltosopimusta koskevaa kampanjasta ja merten suojeluun liittyvästä projektista. Presidentti Niinistö korosti ydinasesopimusten tärkeyttä ja sitä, että neuvotteluja niiden suhteen tulisi nyt saada käyntiin.

Tämän jälkeen presidentti kiidätettiin jatkamaan tilaisuutta medialle, ja tämä vapaaehtoinen saikin huokaista helpotuksesta: kanslian edustajien mukaan kaikki sujui hyvin ja hallitusti. Illalla kotona ei voinut muuta kuin miettiä kulunutta päivää hymyn kare huulilla, ennen kuin uni voitti.

Teksti ja kuvat: Laura Saarinen

Kirjoittaja on keuruulaislähtöinen valtio-opin opiskelija, joka viettää syksyn 2018 Pariisin Sciences Po:n kansainvälisten asioiden tiedekunnassa ja jonka harrastuksiin kuuluu kirjoittaa oman elämänsä Helena Petäistönä milloin mistäkin Ranskan politiikkaan liittyvästä ilmiöstä.