27.4.2021
Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi tänään, että EU:n elpymisrahaston hyväksyminen edellyttää päätöksen tekemistä kahden kolmasosan enemmistöllä. Linjaus on herättänyt huolta, koska paketin hylkääminen asettaisi koko elpymisrahaston ja sen myötä Euroopan vakauden vaakalaudalle. Eurooppanuoret vaatii eduskuntaa asettumaan paketin tueksi.
“On Suomen ja koko Euroopan ehdoton etu, että elpymisrahasto viedään onnistuneesti maaliin. Vetoamme niin hallituspuolueisiin kuin oppositioonkin; nyt ei ole varaa poliittisiin peleihin”, kommentoi Eurooppanuorten puheenjohtaja Risto Rajala.
EU sopi heinäkuussa 750 miljardin euron elpymispaketista, jonka tavoitteena on tukea jäsenmaita niiden talouksien uudelleen käynnistämisessä ja auttaa Eurooppaa elpymään koronaviruksen seurauksista. Paketti tarvitsee kaikilta jäsenmailta hyväksynnän. Mikäli eduskunta hylkää elpymispaketin, komissio ei voi lainata rahoja markkinoilta, ja myös tulevien vuosien budjetti menee jumiin. Suomen eduskunnan päätöksellä on siis valtava vaikutus koko Eurooppaan.
Elpymisrahastoon liittyvät väärinkäsitykset ovat tuoneet haasteita julkiseen keskusteluun. Paketin hylkääminen ei tarkoittaisi paluuta neuvottelupöytään, vaan hyppyä epävarmaan ja arvaamattomaan tulevaisuuteen, jossa uhkana on eurooppalaisten rahoitusmarkkinoiden nopea romahtaminen. EU:lla ei ole varasuunnitelmaa, jonka varaan nojata. Euroopan keskuspankki on jo nyt ottanut koronapandemian aikaisen elvytyksen tueksi kovat otteet, ja romahduksen edessä keinot uhkaisivat loppua äkillisesti kesken.
“Faktojen ja suhteellisuudentajun puute on leimannut jatkuvasti elpymisrahastosta käytyä julkista keskustelua. Paketin kokoa ja vaikutuksia jäsenvaltioiden itsemääräämisoikeuteen on raskaasti liioiteltu, eikä se muuta EU:n perusluonnetta”, painottaa Rajala.
Elpymisrahasto on ennen kaikkea poliittisen solidaarisuuden osoitus pandemian vaikutuksista eniten kärsineille jäsenmaille, sillä se antaa niille mahdollisuuden korjata aiheutuneita vahinkoja ja elvyttää talouttaan. Samalla on kuitenkin huolehdittava, että EU:n talouspolitiikan sääntöjä ja instituutioita uudistetaan. EU tarvitsee enemmän yhteistä finanssipolitiikkaa sekä uskottavan velkajärjestelymekanismin varmistamaan, että jokainen jäsenmaa vastaa todellisuudessa omista veloistaan.
“Euroopan integraatio ei ole nollasummapeli. Jäsenmaat saattavat hyötyä siitä eri tavoin, mutta toimintakykyinen ja yhtenäinen EU on kaikille elintärkeä niin poliittisesti, kuin taloudellisestikin. Eduskunnan on muistettava tämä ja tehtävä osuutensa Euroopan vakauttamiseksi”, vaatii Rajala.
Viimeisimmät artikkelit
Eurooppanuoret on ensisijainen asiantuntija suomalaisessa Eurooppa-keskustelussa. Tule mukaan rakentamaan entistä parempaa Eurooppaa ja osaksi Suomen vaikuttavinta kansainvälisyyttä edistävää nuorisojärjestöä!